FATF: Discussie over wegen om bij te dragen aan de financiële veiligheid | AML

Een week lang, van 13 tot 18 oktober, zijn vertegenwoordigers van 205 landen en rechtsgebieden, het IMF, de VN, de Wereldbank en andere organisaties (OESO, OVSE, Europol, Egmont Group of Financial Intelligence Units, ....) in Parijs voor de Financial Action Task Force (FATF) week.

De Financial Action Task Force (FATF) is een intergouvernementele organisatie die door de G7 is opgericht op de overkoepelende top van Parijs in 1989, ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.


FATF Week, Black list, crypto, aml terrorism

Een aantal belangrijke kwesties met betrekking tot Anti witwassen van geld (AML) Reglement zal tijdens deze 6 dagen worden besproken:

- Beoordelen of landen de virtuele activasector reguleren om misbruik ervan voor misdaad en terreur te voorkomen.
- Bespreken van de mogelijke impact van "stablecoins" op het toezicht op virtuele activa, hoe de risico's kunnen worden beperkt, en de briefing van de FATF aan de G20 over dit onderwerp.
- Evaluaties van de maatregelen van Rusland en Turkije ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme
- Acties die Denemarken, Ierland, Noorwegen, Saudi-Arabië, Singapore en Spanje sinds hun beoordeling hebben ondernomen.
- Vooruitgang door Iran, Pakistan en andere landen die een risico vormen voor het financiële stelsel
- Bespreking van het FATF-initiatief ter bestrijding van de geldstromen van de illegale handel in in het wild levende dier- en plantensoorten.
- Het aannemen van beste praktijken inzake de economische eigendom van rechtspersonen en een raadpleging over richtsnoeren inzake digitale identiteit.
- Ontwikkelingen in de financiering van ISIL, Al-Qaeda en AffiliatesDe Pakistaanse delegatie, onder leiding van de minister van Economische Zaken Hammad Azhar, zal de corrigerende maatregelen verdedigen die dit jaar zijn genomen voor een verbetering van het Pakistaanse niveau van naleving van de FATF-aanbevelingen.

Na op de grijze lijst te zijn geplaatst in juni 2018, de situatie in Pakistan wordt onder de loep genomen om na te gaan in welke mate het land de aanbevelingen van de FATF 40 en de doeltreffendheid van het AML/CTF-systeem in acht neemt.
In feite werden aanbevelingen gedaan en werd een actieplan opgesteld om het Pakistaanse systeem te versterken en de problemen tegen oktober 2019 aan te pakken.
De instelling van de FATF zal haar beslissing op de laatste dag van de oktoberweek meedelen. Als het actieplan correct werd aangepakt, zou Pakistan van de grijze lijst moeten verdwijnen, anders zou het land ofwel tot februari 2020 op de grijze lijst kunnen blijven staan, ofwel zich bij de twee andere landen op de zwarte lijst kunnen aansluiten: Iran en Noord-Korea.
Volgens bovengenoemd APG (Asian Pacific Group) rapport is er veel kans dat Pakistan op de grijze lijst blijft staan.

Resultaten plenaire week FATF-week oktober 2019
Resultaten FATF Plenaire week AML Bespreking AML 2019

Mis de analyse van de resultaten van de Plenaire week niet ! Volg het artikel voor meer inzichten.
Bovendien heeft de FATF aangekondigd dat er een Geconsolideerde beoordelingstabel van de ratings die een actueel overzicht geeft van de ratings die elk geëvalueerd land (205 landen in totaal) heeft gekregen voor zijn effectiviteit en technische naleving. Deze tabel moet worden gelezen in samenhang met de gedetailleerde wederzijdse evaluatierapporten.
Michel Cliquet - Pideeco Network Partner
Michel Cliquet Senior Consultant
1 opmerkingen
  • Pideeco country: PK
     
    Monday 26th of October 2020, 09:49

    This is very improval FATF in pakistan to improve points 27 out of 21 that the good sign for Pakistan hopefully Aml solution to also provide for this improve.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Ontdek alle resultaten en hun uitleg van de plenaire week van de Financial Action Task Force (FATF) van 13 tot 18 oktobe...

GAFI Sun 27 October 2019

Wat is BMR en hoe verandert het de benchmarks? Leer over het einde van LIBOR en Eonia, en verken de nieuwe benchmarks di...

Thu 20 February 2020

Open bankieren biedt de banken de mogelijkheid om hun klanten en hun behoeften beter te begrijpen: particuliere klanten,...

FinTech Sun 15 September 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons