In het afgelopen decennium is de videogame-industrie erin geslaagd om de film-, muziek- en televisiesector in de schaduw te stellen. Geschat wordt dat er momenteel 3 miljard actieve gamers over de hele wereld zijn die alleen al in 2022 ongeveer 198,6 miljard dollar hebben uitgegeven aan games.

Alle gemeenschappelijke kanalen voor het witwassen van geld, zoals onroerend goed, online gokken, en shell bedrijven, worden steeds meer onderzocht door middel van strenge Know Your Customer (KYC) regels en eigendomsvereisten en dit resulteerde in een vlucht door criminelen naar mogelijkheden met weinig tot geen regelgeving.

De video game industrie, met name de markt van online multiplayer games, heeft een stijging gezien van deze snode activiteiten in de afgelopen jaren als gevolg van de niet-gereguleerde status door lokale en internationale organisaties. Het gebrek aan Ken uw klant regels, het gemak van de overdracht van in-game valuta, en drukke platforms die het mogelijk maken om criminele transacties te laten verdwalen in myriades van legitieme transacties zorgden hier voor.

Met de constante groei van de game-industrie, die tegen 2027 naar verwachting een duizelingwekkende $298 miljard zal bedragen, wordt verwacht dat het witwassen van geld in verband met criminele activiteiten verder zal toenemen.


Wat zijn in-game munten?

Een in-game valuta is een virtuele munt die speciaal is gecreëerd voor een videogame om de virtuele economie te voeden. Dit type valuta kan ofwel verdiend worden in het spel door het winnen van uitdagingen of het verwerven van nieuwe vaardigheden, of die geconverteerd werden van echte valuta, of verhandeld worden tussen spelers.


Er zijn twee gemeenschappelijke soorten in-game valuta:

convertible gaming currency
Converteerbare in-game munten
 • Een speler kan echt fiat ruilen voor de valuta van het spel, en dan terug.
  Veel van deze soorten valuta's hebben een fluctuerende wisselkoers en een specifiek wisselkoersplatform. Een speler kan dit soort valuta gebruiken om items te creëren, te verkopen of te ruilen met andere spelers in het spel, of om te investeren in de virtuele eigendommen of activa van het spel.

  In 2013 heeft het Financial Crimes Enforcement Network van de Verenigde Staten (FinCEN) richtlijnen uitgegeven betreffende het omwisselen en beheren van virtuele valuta, waarbij de Linden Dollar, de valuta van Second Life, wordt omgezet in een converteerbare gecentraliseerde virtuele valuta, en het bedrijf dat het spel heeft gecreëerd, Linden Lab, in een Money Services Business (MSB) die onderworpen is aan de AML- en KYC-regelgeving.

  Populaire online games die gebruik maken van converteerbare in-game valuta's zijn Second Life, Entropia Universe, and Roblox.
not convertible gaming currency
Niet-converteerbare in-game munten
 • Een speler kan echt fiat ruilen voor de valuta van het spel, maar niet omgekeerd.
  Deze valuta kan alleen worden gebruikt binnen het spel om skins, wapens of power-ups te kopen voor de avatar van de speler om zijn/haar karakter binnen het spel te personaliseren, maar kan niet worden verhandeld met andere spelers of officieel worden geïnvesteerd.

  Het dient als een groot deel van de inkomsten van de wereldwijde spelindustrie en is de meest voorkomende vorm van in-game valuta. Sommige van de best verkopende spellen op dit moment, en de spellen met het grootste aantal spelers en de meeste speeluren, maken gebruik van dit type valuta. Veel van deze spellen zijn ook gratis te downloaden en te gelde te maken door de verkoop van niet-converteerbare in-game valuta.

  Populaire online games die gebruik maken van niet-converteerbare in-game valuta's zijn Fortnite, PlayerUnknown?s Battlegrounds (PUGB), and Apex Legends.
Hoe wordt geld witgewassen in online videogames?

In 2013 schreef cybercriminaliteit-analist Jean-Loup Richet in zijn rapport over online witwassen dat microtransacties vooral criminelen aantrekken in de wereld van online videogames.
Inderdaad, ze bedekken gemakkelijk hun sporen en vestigen niet de aandacht op hen buiten het feit dat de videogame-industrie niet of zeer losjes gereguleerd is.
In 2013 schreef cybercriminaliteit-analist Jean-Loup Richet in een rapport met de titel "Witwassen van geld online : een overzicht van de methoden van cybercriminelen? dat microtransactie is wat criminelen aantrekt in de wereld van online videogames.

Een crimineel kan een gratis online game downloaden op zijn pc, telefoon of tablet en vervolgens een personage of een avatar aanmaken. Als alternatief kunnen ze ook een reeds bestaand account hacken om hun identiteit verder te beschermen.

De crimineel zal dan de opbrengst van hun illegale activiteiten of gestolen creditcards in het spel kanaliseren en het geld omzetten in de valuta van het spel. In het spel koopt hij zeldzame wapens of zet hij zijn personages aan door middel van microtransacties, waarna hij zijn personages of zijn stash van virtuele valuta in het spel tegen een gereduceerde prijs verkoopt op grijze secundaire markt websites zoals eBay, PlayerAuctions, G2G, or iGVault.
Geldwasserij en videogamevaluta

Bij de meeste online games kan de speler alleen items verwerven via microtransacties, wat betekent dat de meeste valuta's, skins of wapens kunnen worden gekocht met kosten die lager zijn dan $200. Hierdoor kunnen criminelen hun sporen gemakkelijk verbergen en niet de aandacht op zichzelf vestigen.


Wat zijn sommige methoden van het witwassen van geld door middel van videospelletjes?

Meerdere methoden bestaan naast elkaar om vies geld wit te wassen door middel van online videospelletjes.
De bekendste van deze methoden zijn: het gebruik van plunderingsdozen, die als een vorm van gokken worden beschouwd en door België verboden zijn; carding (gebruik van gestolen creditcards); het gebruik van converteerbare virtuele valuta.
Video Game Loot boxes are forbiden in Belgium
In oktober 2019, na een verslag van Vice, werd ontdekt dat plunderingsdozen in het online spel Counter-Strike: Global Offensive werden gebruikt voor het witwassen van geld. De plunderingsdozen bevatten een willekeurig assortiment aan wapens en huiden, zowel waardevolle als niet-nuttige, die een speler kan verkrijgen tijdens wedstrijden met andere spelers. Om plunderingsdozen te openen, moeten spelers eerst een sleutel kopen met echt geld.

Plunderaars en sleutels kunnen worden verhandeld tussen spelers op de Steam marktplaats, een van de grootste online gaming retailers. Vice meldde dat 90% van de transacties wereldwijd betrekking hadden op plunderboxen voor het witwassen van illegaal geld. Valve, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het spel, heeft sindsdien zijn online marktplaats gesloten.

Video Game Loot boxen zijn verboden in België
De plunderingsdozen worden beschouwd als een vorm van gokken vanwege het gebruik van echt geld voor de toevallige kans op het vinden van in-game items. In 2018 beschouwde België ze als "in strijd met de gokwetgeving" en heeft het land het gebruik ervan in het land verboden. Het niet naleven kan leiden tot een boete van 800.000 euro en tot vijf jaar gevangenisstraf voor de uitgevers van het spel.
Wat is Carding? - AML in Video Games
Wat is carding ? Money laundering in video games
Carding is een vorm van fraude met betrekking tot het verwerven, doorverkopen, uitbetalen of witwassen van gestolen creditcards. In januari 2019 heeft de cybersecurity firma Sixgill publiceerde een onderzoek waarin ze ontdekten dat criminelen het online spel Fortnite gebruikten voor het witwassen van de opbrengsten van gestolen creditcards.

Delinquenten zouden een nieuwe account aanmaken, of een bestaande hacken, gestolen kaarten gebruiken om hun avatar op te waarderen met de valuta van het spel, skins of wapens, en de items of hun account tegen een gereduceerde prijs verkopen op markten van derden of de dark web.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de creatie van het spel, Epic Games, heeft in haar eindgebruikerslicentieovereenkomst duidelijk gemaakt dat het verkopen van de virtuele activa van het spel op secundaire markten niet is toegestaan. Echter, een snelle check op eBay voor Fortnite items leverde een verrassende 2.107 resultaten op ten tijde van het artikel met skins, wapens, valuta en accounts te koop.

In oktober of 2019, de Royal United Services Institute (RUSI) ontdekte dat een groep criminelen gestolen creditcardgegevens had gebruikt om een groot aantal Apple ID's te maken om in-game items te kopen in online games zoals Clash of Clans of Marvel Contest of Champions, waarbij de items later werden verkocht op secundaire markten voor fiatvaluta.
AML & Video Games : convertible in game currencies
Een crimineel kan zijn illegaal verkregen geld witwassen door middel van een spel dat gebruik maakt van converteerbare in-game valuta door het creëren van talrijke afzonderlijke rekeningen met behulp van fictieve ID's en het financieren van genoemde rekeningen met zijn geld.

De witwasser kan dan activa tussen de valse rekeningen kopen en verkopen, waardoor een ingewikkeld web van transacties ontstaat. Het geld kan later worden overgemaakt naar verschillende bankrekeningen waar de crimineel het geld rechtstreeks van de bank of via een geldautomaat kan incasseren. Het opsporen van de herkomst van het geld zou uiterst moeilijk zijn.


Wat wordt er gedaan om het witwassen van geld in videogames tegen te gaan?

De videogame-industrie is grotendeels ongereguleerd, en cybercriminaliteit met betrekking tot gaming heeft zich vooral gericht op de diefstal van inloggegevens van accounts. Er zijn echter enkele recente stappen gezet met betrekking tot AML.


In juni 2019 heeft de FATF een interpretatieve nota toegevoegd aan Aanbeveling 15 met betrekking tot activiteiten op het gebied van virtuele activa en dienstverleners, in het bijzonder met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. In de nota worden benaderingen voorgesteld voor de regulering van en het toezicht op virtuele aanbieders van activadiensten (VASP's). Een spelbedrijf dat virtuele valuta's verkoopt, kan worden beschouwd als een VASP. Velen zijn het niet eens met dit idee en stellen dat veel in-game items niet bedoeld zijn om te worden verhandeld of verkocht op ongeautoriseerde websites van derden en dat game-ontwikkelaars niet de last van de AML/CTF-regulering moeten dragen.
Het witwassen van geld in videospelletjes: Secundaire grijze markten

Hoewel het waar is dat verdere regelgeving met betrekking tot de game-industrie, met name met betrekking tot de handel in activa en virtuele valuta's die verder gaan dan louter gebruikerslicentieovereenkomsten, moet worden ingevoerd door internationale toezichthouders, moet het begrip VASP's niet van toepassing zijn op alle game-ontwikkelaars.

Bedrijven die online videospellen hebben gemaakt met behulp van converteerbare valuta moeten als zodanig worden beschouwd vanwege de gelijkenissen met gelddienstverleners, net als Linden Lab. Ontwikkelaars van games die gebruik maken van niet-converteerbare valuta's zouden echter aan minder strenge eisen moeten voldoen, aangezien illegale activiteiten worden gedegradeerd naar buiten het spel.


Introduction to KYC Know Your Customer Due Diligence duty
Sinds juli 2019 vraagt Linden Lab, de ontwikkelaars van Second Life, al haar spelers om zich te registreren en te identificeren als onderdeel van hun AML-verplichtingen. Dit omvat het indienen van een door de overheid uitgegeven foto-ID, een bewijs van adres en antwoorden op ID-verificatievragen. Het bedrijf neemt ook een Senior Compliance Analyst in dienst na het schandaal in augustus 2019 waarbij een lid van de Compliance-afdeling de beveiligings- en AML-problemen van Linden Lab aan het licht bracht.

Aangezien het witwassen van geld in online videogames blijft groeien, zullen de regelgevers actiever worden in het tegengaan van illegale activiteiten, waardoor een niet-gereguleerde sector in de toekomst langzaam zal veranderen in een waakzame en AML-conforme sector.
8 opmerkingen
 • Pideeco country: GB
   
  Monday 12th of October 2020, 06:57

  I really enjoy reading your posting.

  Pideeco country: BE
   
  Thursday 05th of November 2020, 06:57

  Thank you very much for your support Naim! It is very much appreciated.

 • Pideeco country: BD
   
  Monday 10th of May 2021, 05:29

  This article helps me a lot. Thanks for sharing valuable information. As I was looking for such information, Anti Money Laundering Certification Free I hope you get more information.

 • Pideeco country: IN
   
  Tuesday 25th of May 2021, 14:15

  Well, this is an awesome post and written very well. Your point of view is very good. Thanks for sharing, and keep posting good content.

 • Pideeco country: US
   
  BN
  Sunday 18th of July 2021, 02:24

  Great informative article. Can you share what you know also about physical and more fungible items such as video games in boxes and sports cards being used to launder money? I cannot believe that the prices being spent on physical copies of video games and sports cards to the tune of over a million dollars is legitimate.

 • Pideeco country: IN
   
  Tuesday 14th of September 2021, 16:24

  Thanks for sharing great information.your point of view is good and good blog content

 • Pideeco country: PK
   
  Monday 14th of March 2022, 12:45

  Highly appritiated. I found always great and unique content on this website. Kindly also visit my website super mario party unlock characters Looking forward to your more posts. Thanks

 • Pideeco country: IN
   
  Monday 21st of November 2022, 15:03

  Great Information, thanks a lot. I have just started to research on this topic of carding and money laundering. One of the best articles I've read so far.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Diem is de cryptocurrency die door Facebook is gecreëerd op basis van blockchain-technologie. Leer hoe het werkt en hoe...

Money Laundering Tue 23 July 2019

Een consultant inhuren voor uw financiële instelling? Voorkom fouten en leer wat u moet weten voordat u met een adviesb...

Compliance Thu 08 November 2018

Hoe zoek je een btw-nummer voor een bedrijf in Europa? Leer meer over de redenen om een btw-nummer op te zoeken en alle...

Anti Money Laundering Mon 09 December 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons