Van een extra paar handen tot de persoon die advies geeft over strategische beslissingen en de toekomst van uw bedrijf, consultants zijn een belangrijk en integraal onderdeel geworden van bedrijven en financiële instellingen over de hele wereld.

De consultancybranche is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Statista, een online platform gespecialiseerd in markt- en consumentengegevens, schat dat de omvang van de wereldwijde adviesmarkt van 2011 tot 2020 met meer dan 23% gestegen. Ook wordt verwacht dat de sector van de managementadviesdiensten jaarlijks met 10% zal groeien, met een voorspelde omvang van 1,3 biljoen dollar in 2026.

Goede consultants kunnen een troef zijn voor elk bedrijf. Zij kunnen een bedrijf door het complexe landschap van naleving van de regelgeving loodsen, een objectief perspectief bieden op de activiteiten van een bedrijf, of helpen de processen en systemen te stroomlijnen of te verbeteren.


Wat maakt een goede adviseur?

Consultants need to ask the right questions
Een goede consultant begint met het begrijpen van het bedrijfsmodel en de bedrijfscultuur van zijn klant. Dit vereist dat de consultant aan het begin van een project de juiste vragen stelt. De gestelde vragen lijken misschien een gebrek aan kennis, maar zijn in feite noodzakelijk om tot een helder begrip en de juiste aanpak te komen.

De aanpak als zodanig kan alleen succesvol zijn als deze is afgestemd op en respect heeft voor de andere belanghebbenden bij het project. Het vereist dat de consultant zijn comfortzone verlaat en niet bang is om de sprong te wagen.

Consultants komen in contact met veel mensen en hebben een kort tijdsbestek om de mentaliteit en de waarden van die personen te begrijpen die anders kunnen zijn dan de mensen waarmee zij gewend zijn te werken.


Het vermogen ontwikkelen om het project en de mensen snel en creatief te benaderen maakt iemand een perfecte match voor dit soort werk. Dit is de sleutel tot het spelen van het spel. Deze meta motivatie - als we verwijzen naar de De behoeftepiramide van Maslow - is waarom consultants verder gaan en streven naar constante verbetering.
Consultants and team work

Een goede consultant is iemand die uw bedrijf kan begrijpen, gemakkelijk contact kan leggen met de mensen - van senior managers tot operationele medewerkers - en deel kan uitmaken van de bedrijfscultuur, terwijl hij toch een onbevooroordeeld standpunt inneemt en onbevreesd is in het uiten van zijn mening. In combinatie met hun expertise leveren goede consultants een waardevolle bijdrage aan het succes van een onderneming.

4 qualities of a good consultant


Als u een consultant boekt die onmiddellijk uw hele bedrijf wil overnemen, denk dan twee keer na. Niet alleen zal de verandering in management niet plaatsvinden, maar de consultant zal ook het project niet begrijpen. Tijd is van essentieel belang, en een consultant die zijn rol niet begrijpt zal tijd wegnemen van de ontwikkeling en het succes van producten, diensten, procedures, of methodes.

Consultants Belbin team characters
Stakeholdermanagement vereist een consultant die de interactie tussen de verschillende Belbin team karakters en positioneert zich in de vereiste rol. Dit vereist reflectie en ervaring in de startfase van de missie en een voortdurend bewustzijn van de teamdynamiek en de evoluerende behoeften van het project.


Een goede compliance consultant is de persoon die naadloos in uw bedrijf past en niet opvalt als een doorsnee joe ten opzichte van uw interne medewerkers. U moet ook begrijpen dat de consultant niet voor altijd aan uw zijde zal staan, maar is dat niet het teken dat uw organisatie weer op het goede spoor zit of het volwassenheidsniveau heeft bereikt waar het als bedrijf thuishoort?

Missie volbracht.

Compliance functie uitbesteden

De voordelen van het uitbesteden van uw governance risk en compliance activiteiten kunnen talrijk zijn. Hedendaagse kennis, brede vaardigheden, persoonlijkheid, vindingrijkheid, goede mentaliteit, correcte communicatie, zelfs in crisissituaties, en sterke analytische knowhow zijn de belangrijkste elementen die wij uw onderneming kunnen bieden. Bovenal zullen onze compliance-experts de risico's van de regelgeving voor uw bedrijf beperken door het uitvoeren van efficiënte strategieën voor bedrijfsbreed risicobeheer.
Piet De Vreese - Pideeco Network Partner
Piet De Vreese Managing Director
4 opmerkingen
 • Pideeco country: BE
   
  Wednesday 25th of September 2019, 16:45

  Perfect

  Pideeco country: BE
   
  Saturday 05th of October 2019, 18:28

  We are delighted that the article "How to book a good consultant for your projects ?" was at your taste Pieter. Thank you for your support, do not hesitate to reach us through our contact page or email at support@pideeco.be if we can be of any assistance.

 • Pideeco country: PK
   
  Monday 05th of July 2021, 09:46

  Thanks for sharing this informative article. Now consultants are the need of many businesses because consultants are well-aware of the things. Same as for the IT consultants they are good with the use of technology that's why most companies hire them to achieve their goals in an efficient way. If the business related to technology wants to grow their business then I prefer them to hire a good IT consultant for their business.

 • Pideeco country: IN
   
  Tuesday 02nd of January 2024, 13:18

  Nice knowledge-gaining blog about good consultants. This post is the best on this valuable topic. I like your explanation of the topic and your ability to do work. I found your post very interesting.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de belangrijkste EU-richtlijnen met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme? In...

Compliance expert Wed 15 March 2023

Exigences réglementaires et risque de conformité : une préoccupation majeure pour les institutions bancaires et finan...

Financial firms Tue 23 April 2019

Wat heeft de toekomst in petto voor AML-professionals? Leer hoe AI, het internet der dingen, onzichtbaar bankieren en qu...

Financial Institutions Mon 29 November 2021

Wat is de waarde van audit trails voor financiële ondernemingen? Leer de verschillende soorten audit trails en hoe ze ...

Governance Tue 17 December 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons