De drugshandel en de illegale markten op het duistere web zijn exponentieel gegroeid. Criminelen vinden nieuwe en originele manieren om geld dat voortkomt uit hun illegale activiteiten wit te wassen.

Het dark web is een gecodeerd deel van het internet dat online content bevat die niet door conventionele zoekmachines wordt geïndexeerd. Ook bekend als de "darknet", de eerste structuur werd door het U.S. Naval Research Laboratory in het midden van de jaren ? bedacht als een geanonimiseerd en gecodeerd netwerk voor het gemak van de communicatie tussen Amerikaanse spionnen.

Het project werd echter opgegeven, en in 2002 reanimeerde een handvol computerwetenschappers het als een schimmige non-profit gericht op privacy en mensenrechtenactivisme, door de creatie van een browser voor anonieme communicatie genaamd TOR (The Onion Router).

In de loop der jaren is het door zijn extreme privacy en bescherming een centrum voor criminele activiteiten geworden. Berichtenborden, chatrooms en virtuele marktplaatsen, bekend als Darknet Markets, waarvan Silk Road de bekendste is, worden gebruikt om illegale producten en diensten te verkopen en te kopen.


Wat is het verschil tussen het Dark Web en het Deep Web?

Anti-Money Laundering en het Dark Web
Het verschil tussen donkere en diepe webterminologie lijkt relevant omdat we geloven dat het een gevoel geeft dat niet-geïndexeerde webinhoud niet alleen wordt gebruikt om criminele activiteiten te faciliteren.

Het deep web zijn webpagina's die niet door zoekmachines worden vermeld.
Deze verborgen pagina's die beschikbaar zijn op het deep web zijn onder andere online bankieren, privé chatrooms, beveiligde platforms of andere pagina's die niet geïndexeerd zijn of die alleen toegankelijk zijn via een login. Aan de andere kant bevat het dark web gecodeerde websites die alleen toegankelijk zijn via speciale browsers zoals TOR.

Hoe verandert de economie van het Dark Web?

In 2016 zal een onderzoek onder leiding van The Economist De activiteit van de drugshandel in het donkere web is naar schatting gegroeid van 17 miljoen dollar in 2012 tot bijna 180 miljoen dollar in 2015 (x1000% in 3 jaar). Uit een UNODC-rapport over darknethandel bleek dat in 2017 62% van de aanbiedingen op het Dark Web bestond uit drugs, drugsgerelateerde chemicaliën en farmaceutische producten, terwijl de resterende 38% bestond uit nagemaakte producten, hackingmiddelen, wapens en andere illegale artikelen. Schattingen suggereren echter dat de vier grootste darknetmarkten voor drugs slechts 0,12% van de gecombineerde illegale drugsverkoop in de VS en de EU voor hun rekening namen.

Donkere webdrugstrends in 2015

Niet-traceerbare digitale activa, met name Bitcoin, zijn het primaire betaalmiddel. De omzet van de Dark Web-markt groeide in 2019 met 70% ten opzichte van het voorgaande jaar voor een totaal van $ 790 miljoen aan cryptocurrencies, terwijl het in 2020 explodeert naar $ 1,7 miljard.


Bitcoin-transactietrend in het donkere web


Wat is Munten mixen? (Dark Wallet, SmartMixer)

Crypto-munten mengsystemen zoals SmartMixer or Dark Wallet zijn een primair instrument voor het witwassen van geld dat wordt gebruikt door criminelen die actief zijn in het duistere web en op zoek zijn naar anonimiteit.

Dark Wallet werd in 2014 gecreëerd door Amir Taaki en Cody Wilson (die ook het eerste 3D geprinte pistool creëerde), is een open source bitcoin-platform dat is ontworpen om de gebruikers anoniem te maken en om bitcoin-transacties te verdoezelen.
Het belangrijkste gebruik is het mengen van munten.

Door munten te mengen worden de transactie van een gebruiker met die van andere willekeurige gebruikers gecombineerd en die louter toevallig op hetzelfde moment afzonderlijke transacties via het systeem doen. Het voegt de bitcoins van de twee of meer gebruikers samen en mengt ze samen om hun oorsprong te verbergen. De gebruiker kan de software opdragen om de verkoper te betalen in versneden stukken van de oorspronkelijke prijs (0,4 + 0,2 + 0,1 in plaats van de 0,7 bitcoins) of op een vertraagde datum die hij kan instellen.
"Ik wil een privé-middel voor transacties op de zwarte markt," zei Cody Wilson nadat hij de Dark Wallet had bedacht.
"Het is gewoon witwassoftware."

Dit maakt het voor een externe partij uiterst moeilijk om te bepalen wie een bepaalde transactie heeft gedaan.

Hoe werkt Coin Mixing? Bitcoin en Crypto-valuta witwassen

Het gebruik van Bitcoin anonimiseert de gebruiker niet, maar pseudoniemiseert hem of haar. In de blockchain, het openbare grootboek van Bitcoin, is elke portemonnee een adres dat bestaat uit 26 tot 35 alfanumerieke tekens die niet noodzakelijkerwijs aan een identiteit gebonden zijn.
Elke transactie wordt afzonderlijk geregistreerd en kan mogelijk worden herleid tot het publieke bitcoin-adres van de gebruiker. Muntenmengsoftware anonimiseert gebruikers door hun bitcoins te mengen met die van andere gebruikers, waardoor ze niet meer te traceren zijn.In mei van 2019 werd BestMixer.io de eerste munttumbler die werd gesloten op grond van witwaspraktijken. Sindsdien zijn verschillende andere munttumblers gesloten door de autoriteiten, waaronder Bitcoin Fog en Helix in 2020. Blender.io werd in mei van 2022 gesanctioneerd nadat het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën ontdekte dat de aan Noord-Korea gelinkte cryptomixdienst werd gebruikt voor het witwassen van $ 20,5 miljoen aan illegale opbrengsten in verband met de Axie Infinity-heist.

Het Britse National Crime Agency (NCA) heeft opgeroepen tot regelgeving die muntmengers zou dwingen te voldoen aan de AML-wetgeving, met inbegrip van het uitvoeren van KYC-controles op klanten en het uitvoeren van controletrajecten.
Andere methoden voor het witwassen van geld

Er zijn andere manieren om geld van het duistere web wit te wassen zonder gebruik te maken van gecodeerde software om transacties te maskeren.

In april 2019 arresteerden de Amerikaanse autoriteiten drie mannen die een vervalste Xanax-tablet-drugsring runden. Ze waren begonnen met het witwassen van $2.3 miljoen in Bitcoin door hun betalingen op vooruitbetaalde debetkaarten in rekening te brengen, en door nadien het geld op tenemen uit geldautomaten in Manhattan en New Jersey voor meer dan 1 miljoen dollar.

Een andere gebruikte methode is wat de cybersecurity-firma Armor in haar Black Market Report van 2019 noemt als een soort kant-en-klare dienst voor het witwassen van geld.

Een crimineel die geld wil stelen van een bankrekening, maar niet technisch onderlegd genoeg is om die rekening te hacken, kan contact opnemen met een professionele hacker die de klus al voor hem/haar heeft geklaard. De hacker zal het gestolen geld verkopen voor een percentage of een vast bedrag dat in bitcoins moet worden betaald, en vervolgens het geld overmaken naar de favoriete bankrekening van de crimineel.

Dit lijkt misschien een verlies, maar de hacker krijgt het gestolen geld en krijgt een vergoeding terwijl de crimineel een vaste som geld op zijn bankrekening krijgt zonder dat hij al het technologische gedoe hoeft te doen.
Wat is de toekomst van het Donkere Web?

Hoewel Bitcoin nog steeds de meest gebruikte cryptocurrency is vanwege de bekendheid, vindt er een verschuiving plaats naar meer privacygerichte valuta's en zal dit blijven groeien naarmate criminelen zich meer bewust worden van technologie en veiligheid. Er zijn momenteel meer dan 20.000 cryptocurrencies en meer dan 500 uitwisselingsplatformen.

Terroristische organisaties zullen naar verwachting ook meer gebruik gaan maken van het donkere web voor verschillende doeleinden, zoals het verkrijgen van wapens, het kopen van paspoorten en het creëren van geanonimiseerde en veilige communicatiekanalen.

Er wordt voorspeld dat het donkere web in de komende jaren donkerder en geraffineerder zal worden, en een echte "Amazone van de misdaad" zal worden.
1 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Hoe gebruiken criminelen onroerend goed om geld wit te wassen? Leer hoe poortwachters een belangrijke rol spelen, voorbe...

Money Laundering Wed 18 May 2022

Wat zijn financiële sancties en embargo's? Leer meer over landen die door regeringen en internationale instellinge...

AML Mon 01 April 2019

Hoe schrijf je het perfecte Suspicious Activity Report? Leer wat een SAR is, hoe je het juiste verhaal opbouwt, trefwoor...

Money Laundering Mon 26 July 2021

Wat zijn negatieve media in AML? Leer welke bronnen kunnen worden gebruikt om negatief nieuws te detecteren en wat de t...

AML Sun 31 January 2021
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons