Een audit trail (ook wel audit log genoemd) is een relevante chronologische registratie van acties, een set bestanden, of de bestemming van een verzameling records die een opeenvolging van opeenvolgende activiteiten of gebeurtenissen binnen een operationele omgeving, een procedure of een ander proces vertegenwoordigen.

Deze stapsgewijze registratie van de uitgevoerde gebeurtenissen of andere reeksen documenten of beslissingen kan van belang zijn bij audits, klachten, rechtszaken, maar ook wanneer fraude of interne fraude aan het licht moet worden gebracht.

Door het formaliseren van doortastende acties maken auditlogs het mogelijk om een reconciliatie te maken vanaf het moment dat een gebeurtenis of activiteit wordt gecreëerd of herzien, naar de uiteindelijke archivering of oplevering indien dit nodig is.


Wat is een audit trail in de praktijk ?
Waarom is een audit trail zo belangrijk om op te zetten tussen uw bedrijfsprocessen en beslissingen?

Door middel van controles en evaluaties achteraf kunnen enkele pertinente vragen worden gesteld die bedrijven in staat stellen om de correcte implementatie van systemen te controleren en bij te sturen.

Deze operationele controle geeft het management het comfort dat een proactieve aanpak bijdraagt tot minder fouten en klachten.
Als de wijziging perfect aan de gebruiker kan worden toegewezen, vergemakkelijkt dit de zoekacties wanneer dat nodig is.

Het hebben van auditlogboeken toont ook de volwassenheid van het bedrijf en zijn processen aan.
Voor veel verschillende overwegingen - klanttevredenheid, naleving van de regelgeving, controle op de naleving van de regelgeving, externe audits, .... - het is essentieel om uw bedrijfsvoering te kunnen verantwoorden en aan te tonen dat uw bedrijfsethiek en -normen naar behoren worden nageleefd.


- Financiële administratie maar ook daarna KYC profielen, MiFID classificaties, AML Risk scorings....
- Screeningresultaten met zoekdatum (tijdstempel)
- Kennisgeving van de ontvangst van post tijdens bewustmakingscampagnes
- AML-testen
- Bewijs van 4eyes principes
- IT toegang en geldigheid
- Toegang tot gebruikersplatformen (voor het geval dat een medewerker naar een andere afdeling overgaat)
- Allerlei andere gegevens
Wat zijn de verschillende soorten controlesporen?


Hoe bouw je een audit trail op?
Voor financiële instellingen neemt de oude methode van veilig handmatig archiveren van kritische documentatie graag af. Tegenwoordig worden de trackingmethodieken ofwel via stand-alone data met gemeenschappelijke desktop utilities of gecentraliseerde beheersystemen uitgevoerd.

Door gebruik te maken van centrale workflow tools is het eenvoudiger om deze audit trails in te bouwen in een procesgestuurde omgeving. Het stelt u ook in staat om de rapportage te vereenvoudigen en controles uit te voeren. Het gebruik van data en metadata in deze processen wordt uiterst belangrijk.

Bij het gebruik van Office Suite applicaties zoals Excel en Access bestaat de mogelijkheid om een audit trail, toegangsregels en vier ogen principe in te bouwen evenzeer als in verder gedigitaliseerde omgevingen. • 1.

  Automatisch opgeslagen of een back-up beschikbaar;

 • 2.

  Tijdsreeksen (per datum en uur);

 • 3.

  Beperkte toegangsrechten;

 • 4.

  Bewerk- of schrijftoegang na de events beperkt tot een aantal welomschreven personen (geen override mogelijkheden);

 • 5.

  een uitzonderlijk behandeling rapport (waarom is er een verzoek tot wijziging van het rapport ingediend); en

 • 6.

  de eindverantwoordelijke op de hoogte stellen van een eventuele wijziging van een record (ook voor corrupte gegevens en het uitvallen van het systeem).

0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Wat is de EU-richtlijn betreffende klokkenluiders? Ontdek wat een klokkenluider is en hoe hij wordt beschermd door de n...

Financial firms Wed 08 May 2019

Wat is grensoverschrijdende distributie van beleggingsfondsen? Leer hoe het beleggingsfondsenlandschap is veranderd en ...

MiFID2 Thu 08 November 2018

Een consultant inhuren voor uw financiële instelling? Voorkom fouten en leer wat u moet weten voordat u met een adviesb...

AML Thu 08 November 2018

Wat is een top-downbenadering of een tone-at-the-topcultuur? Kom meer te weten over de definitie ervan en hoe gedrag op...

Transparency Thu 18 April 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons