In 2017 benadrukte de Europese Raad de noodzaak om AI-trends aan te pakken met behoud van hoge normen voor gegevensbescherming en ethiek. In 2023 leidde bezorgdheid over misbruik van ChatGPT tot een tijdelijk verbod in Italië. De EU werkt nu aan de AI Act om ethische AI-richtlijnen op te stellen.

Wat is de EU AI-wet?

Artificial Intelligence=
De EU AI Act heeft als doel een uniform juridisch landschap te creëren voor AI-ontwikkeling en -implementatie in alle lidstaten.
Door consistente regels op te stellen, probeert de wet een gefragmenteerde markt te voorkomen en tegelijkertijd innovatie te stimuleren en een hoog niveau van bescherming voor burgers te waarborgen.

De wet bevordert de invoering van mensgerichte en betrouwbare AI en zorgt tegelijkertijd voor een hoog niveau van gezondheid, veiligheid, grondrechten, waaronder democratie en de rechtsstaat, bescherming van het milieu tegen de schadelijke effecten van AI en ondersteuning van innovatie. De verordening waarborgt ook het vrije verkeer van AI en voorkomt dat lidstaten beperkingen opleggen aan de ontwikkeling, het op de markt brengen en het gebruik van AI, tenzij dit expliciet wordt toegestaan door deze verordening. Het doel is betrouwbare AI in Europa en daarbuiten te bevorderen en ervoor te zorgen dat AI-systemen de fundamentele mensenrechten, veiligheid en ethische beginselen respecteren.

Cost of WCC


Wat zijn de risico's van AI?

Hoewel het uiteindelijke doel van AI is het welzijn van mensen te vergroten, kunnen de componenten die de sociaaleconomische voordelen van AI bepalen ook nieuwe risico's of negatieve uitkomsten voor individuen of de samenleving met zich meebrengen. Deze risico's kunnen schade toebrengen aan het algemeen belang en de grondrechten die door het recht van de Unie worden beschermd: materiële of immateriële schade, waaronder fysieke, psychologische, maatschappelijke of economische schade.
Fire Wall AI

De AI-act van de EU biedt een eerlijk en weloverwogen regelgevingskader voor AI dat een horizontale benadering volgt en zich uitsluitend richt op essentiële eisen om de bijbehorende risico's en problemen aan te pakken zonder de technologische vooruitgang al te zeer te beperken of de kosten voor het op de markt brengen van AI-oplossingen onredelijk hoog te maken.

De wet gebruikt een risicogebaseerde aanpak door risico's in vier categorieën in te delen, waarbij elk niveau een andere mate van regelgeving vereist:
  • 1

    Minimaal risico: Niet onderworpen aan EU-regelgeving.

  • 2

    Beperkt risico: Regelgeving gericht op transparantie

  • 3

    Hoog risico: Moet strenge risicobeoordeling ondergaan.

  • 4

    Onaanvaardbaar risico: Dergelijke systemen zullen in de EU worden verboden als ze een bedreiging vormen voor de mensenrechten.

  • AI-systemen met een hoog risico worden ook onderworpen aan conformiteitsbeoordelingen om te beoordelen of ze voldoen aan de wet, met een "noodprocedure toegevoegd waarmee rechtshandhavingsinstanties in dringende gevallen een AI-instrument met een hoog risico kunnen inzetten dat de conformiteits­beoordelings­procedure niet heeft doorstaan." AI-systemen met een hoog risico zullen moeten voldoen aan strenge mandaten, waaronder risicobeperkende mechanismen, hoogwaardige datasets, activiteitenregistratie, uitgebreide documentatie, transparante communicatie met gebruikers, menselijk toezicht en verhoogde niveaus van robuustheid, nauwkeurigheid en cyberbeveiliging. Sandboxen met regelgeving zullen verantwoorde innovatie en de creatie van AI-systemen die voldoen aan de normen van de regelgeving stimuleren.
    Risks of AI


    Zal innovatie op moeilijkheden stuiten?

    Hoewel deze vereisten in eerste instantie innovatie lijken te belemmeren, kunnen ze uiteindelijk een duurzamer en betrouwbaarder AI-ecosysteem in de financiële sector bevorderen. Het duidelijke regelgevingskader biedt zekerheid aan bedrijven die investeren in de ontwikkeling van AI, wat een bredere toepassing van AI-technologieën kan stimuleren.
    Data
    De nadruk die de wet legt op gegevenskwaliteit en het beperken van vertekeningen kan leiden tot betrouwbaardere en eerlijkere AI-systemen, waardoor het vertrouwen van klanten toeneemt en er mogelijk nieuwe marktkansen ontstaan. Bovendien kan de nadruk op verklaarbaarheid en transparantie leiden tot innovaties op het gebied van interpreteerbare AI, een gebied dat steeds belangrijker wordt in de financiële sector.

    Wat worden de belangrijkste uitdagingen voor financiële diensten?

    • Compliance lasten: De wet categoriseert AI-toepassingen op basis van hun op risico gebaseerde benadering. Toepassingen met een hoog risico, zoals AI-gebaseerde kredietscores of fraudedetectiesystemen, zullen te maken krijgen met strengere nalevingseisen. Financiële instellingen, fintechs en regtech-bedrijven zullen moeten investeren in middelen en expertise om ervoor te zorgen dat hun AI-systemen aan deze voorschriften voldoen door robuustere documentatieprocessen te ontwikkelen en door hun personeel te trainen in AI-toezicht.

    • Gegevensbeheer: De wet legt de nadruk op verantwoord gegevensgebruik en verbiedt discriminerende AI-systemen. Bedrijven zullen hun dataverzamelingspraktijken nauwkeurig moeten onderzoeken en ervoor moeten zorgen dat AI-modellen worden getraind op onbevooroordeelde datasets om te voorkomen dat vooroordelen in de financiële besluitvorming blijven bestaan.

    • Uitlegbaarheid en transparantie: De "black box" aard van sommige AI-modellen kan problematisch zijn. De wet benadrukt de noodzaak van verklaarbare AI, waardoor de verschillende bedrijven moeten begrijpen hoe hun AI-systemen tot beslissingen komen en deze kunnen uitleggen aan regelgevers en consumenten. Voor multinationale bedrijven kan de uitdaging om te voldoen aan de EU AI Act naast andere regionale regelgeving (zoals die in de VS of Azië) zorgen voor extra complexiteit.

    • Hoewel de EU-AI Act ongetwijfeld uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van regelgeving voor financiële diensten, biedt deze ook aanzienlijke kansen. Door een robuust kader voor verantwoorde AI-ontwikkeling te bevorderen, kan de wet als katalysator voor innovatie dienen. Verbeterde risicobeheersing, geavanceerde fraudedetectiesystemen en gepersonaliseerde klantervaringen zijn slechts enkele van de potentiële voordelen. Bij het navigeren door dit nieuwe landschap is een strategische aanpak gericht op naleving, gegevensbeheer en uitlegbaarheid van cruciaal belang. Uiteindelijk positioneert de EU AI Act de financiële sector om de kracht van AI te benutten en tegelijkertijd de belangen van de consument te beschermen en het vertrouwen te behouden.

      Wat gebeurt er bij niet-naleving?

      Bedrijven die zich niet aan de regelgeving houden, krijgen te maken met sancties. Deze sancties zullen variëren. Voor overtredingen met betrekking tot verboden AI-toepassingen kunnen boetes oplopen tot 35 miljoen euro of 7% van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf (de hoogste van de twee), terwijl overtredingen van andere verplichtingen kunnen leiden tot boetes van 15 miljoen euro of 3%. Het verstrekken van onjuiste informatie kan leiden tot boetes van 7,5 miljoen euro of 1%. De AI-wet bevat meer proportionele limieten voor administratieve boetes voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en startups in geval van overtredingen.

      Hoe kunnen financiële instellingen de AI-regelgeving omzetten in een concurrentievoordeel?

      Ondanks de nalevingslast biedt de EU AI-wet kansen voor vooruitdenkende financiële instellingen. Bedrijven die de principes van ethische en betrouwbare AI omarmen, kunnen een concurrentievoordeel behalen, zowel op het gebied van klantenvertrouwen als naleving van de regelgeving. De ondersteuning van AI-innovatiecentra en sandboxes op het gebied van regelgeving in de wet kunnen waardevolle proeftuinen vormen voor nieuwe financiële producten en diensten op basis van AI. Naarmate de EU zich positioneert als leider op het gebied van betrouwbare AI, kunnen in de EU gevestigde financiële ondernemingen die zich aan deze hoge normen houden, nieuwe kansen op de wereldmarkt vinden.

      Wat is de volgende stap voor financiële diensten in het AI-tijdperk?

      De EU AI-wet markeert een cruciaal moment voor de financiële dienstverleningssector. Voor bedrijven die worstelen met de complexiteit van dit nieuwe regelgevingslandschap is een strategische aanpak essentieel. Het maken van een uitgebreide inventarisatie van AI-systemen en het beoordelen van hun risicoprofiel is de eerste stap op weg naar compliance. Het opbouwen van robuuste AI-governancestructuren, gekoppeld aan investeringen in verklaarbare AI en gegevenskwaliteit, zal cruciaal zijn voor het beperken van risico's en het bevorderen van vertrouwen.

      Secure
      Actieve betrokkenheid bij regelgevers en brancheorganisaties is van het grootste belang. Door deel te nemen aan het vormgeven van de implementatie van de wet kunnen financiële instellingen de regelgeving beïnvloeden en potentiële valkuilen vermijden. Bovendien kan het omarmen van ethische AI-beginselen bedrijven positioneren als marktleiders, hun reputatie verbeteren en klanten aantrekken die waarde hechten aan verantwoorde bedrijfspraktijken.

      De EU AI Act betekent een belangrijke verschuiving in de regelgeving voor AI in de financiële dienstverlening. De wet brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van compliance, maar biedt ook een kader voor het bouwen van betrouwbaardere, robuustere AI-systemen. Financiële instellingen die met succes door deze nieuwe omgeving navigeren, bevinden zich in een goede positie voor duurzame groei in een AI-gedreven toekomst.
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

De Wet Digitale Operationele Weerbaarheid introduceert essentiële veranderingen om de robuustheid van digitale systemen...

Risk Based Approach Mon 13 May 2024

Transaction monitoring is een essentieel onderdeel van de interne controlemaatregelen van de verplichte entiteiten met b...

RegTech Mon 16 December 2019

Hoe doet u zaken in Rusland? Leer meer over de verschillende soorten Russische entiteiten en hoe u KYC uitvoert op Russi...

Financial Institutions Mon 08 January 2018

Hoe kunnen criminelen geld witwassen door middel van illegale milieuactiviteiten? Leer wat een milieucriminaliteit is en...

EU Mon 22 June 2020
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons