Onder het altruïstische mom van geven werpt de verborgen wereld van de financiële misdaad een schaduw over het filantropische landschap. Terwijl de nobele bedoelingen achter liefdadigheid inspireren tot positieve verandering, hebben criminelen het rijk van de welwillendheid misbruikt als een strategisch front om de opbrengsten van hun illegale activiteiten te legitimeren. Watitwaspraktijken te voorkomen, is een goed bestuur en financieel kunnen we doen om hen te stoppen? En wat is de impact op de wereld van vandaag?


Onze samenlevingen worden steeds meer onderling verbonden en complex, waardoor het steeds moeilijker wordt om ze te begrijpen, en liefdadigheidsinstellingen spelen een essentiële rol in deze snelle wereld, omdat ze ons in staat stellen een breder perspectief te krijgen en sociaaleconomische problemen gerichter aan te pakken, waardoor het gemakkelijker wordt om ze op te lossen.
blanchiment d'argent societe caritative international

Negatief nieuws en mediabronnen

Helaas heeft de groeiende vraag naar internationale hulp geleid tot een toename van het aantal liefdadigheidsinstellingen, waardoor een omgeving is ontstaan die rijp is voor uitbuiting door gewetenloze individuen. Zij maken vaak misbruik van noodsituaties om te infiltreren en geld wit te wassen via de vele donatiesystemen, waardoor de reputatie van goede doelen wordt geschaad en de effectiviteit van hun projecten afneemt.

invloed van witwassen op liefdadigheid
In sommige gevallen gaan achter het geld dat aan goede doelen wordt gedoneerd kwade bedoelingen schuil, met name het witwassen van geld. De methoden die worden gebruikt zijn gevarieerd en hun inventaris breidt voortdurend uit, vooral dankzij de vele mogelijkheden die worden geboden door internet. In de meeste situaties, als er geen behoorlijk onderzoek wordt uitgevoerd, door de financiële instellingen of via strafrechtelijke procedures, zal de frauduleuze bestemming van het geld zorgvuldig verborgen blijven.


Hoe worden goede doelen gebruikt om geld wit te wassen?

Om donaties aan te moedigen, hebben veel landen belastingvoordelen of -vermindering ingevoerd voor de ontvangende organisatie of donoren. Volgens de OESO-rapport over het misbruik van liefdadigheidsinstellingen voor het witwassen van geld en belastingontduiking, zijn de meest voorkomende methoden van witwassen :

  • 1

    Een als vrijgesteld van btw geregistreerd lichaam dat belastbare activiteiten verricht

  • 2

    Ontvangstbewijzen afgeven voor betalingen die geen daadwerkelijke donaties zijn

  • 3

    Ontvangstbewijzen uitreiken aan mensen die voor de begunstigde organisatie werkenken

  • 4

    Regelingen voor terrorismefinanciering waarbij liefdadigheidsinstellingen worden gebruikt om geld in te zamelen of over te maken ter ondersteuning van terroristische organisaties

  • 5

    Verduistering van gelden voor persoonlijk gebruik

  • 6

    De waarde van gedoneerde activa manipuleren


Voorbeelden le zaak van de bank van het Vaticaan, die werd beschuldigd van het witwassen van geld en corruptie in verband met donorrekeningen, vanwege een gebrek aan transparantie in haar activiteiten. Met name in de jaren 80, toen Banca Ambrosiano failliet ging, werden er ontdekkingen gedaan over verdwenen fondsen op bepaalde rekeningen. De affaire onthulde duistere overschrijvingen, geheime rekeningen en verdachte financiële transacties waarbij de Vaticaanse Bank betrokken was.
In reactie op deze onthullingen gelastte paus Johannes Paulus II een intern onderzoek, dat leidde tot hervormingen binnen de bank en de invoering van maatregelen om de financiële transparantie te verbeteren..

User Login required

Navigating the Regulatory Maze: Where Compliance Meets Simplicity.

Be wiser

Embark on a journey beyond convoluted jargon, where compliance transforms into a strategic advantage. Subscribe now to our regulatory compliance newsletter professional service and stay steps ahead in the game. 🚀

The remainder of this article is exclusively available to our registered users!

Unveil Regulatory Insights: Your Passport to Compliance Excellence!
  • 🚀 Elevate Efficiency: Our streamlined tips ensure compliance isn't a burden, but a strategic advantage.
  • 💡 Illuminate Your Path: Navigate complex frameworks with clarity, as we spotlight the crucial intersections of business and compliance.
  • 🔒 Secure Success: Unlock a trove of expert insights, keeping you steps ahead of ever-changing regulations.

In a world where rules reign supreme, mastering compliance is an art. 🎨📜 Subscribe now and paint your success with compliant colors! 🌈🔑

0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Transaction monitoring is een essentieel onderdeel van de interne controlemaatregelen van de verplichte entiteiten met b...

Anti Money Laundering Mon 16 December 2019

Wat zijn de belangrijkste EU-richtlijnen met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme? In...

AML Wed 15 March 2023

Wat zijn lege vennootschappen en wat zijn hun AML-risico's? Leer wat een lege vennootschap is, hoe ze worden gebruik...

Ethics Tue 30 May 2023
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons