Terwijl de wereld stil staat omwille van de corona-noodtoestand, heeft de financiële criminaliteit geen stap terug gezet. Oplichters, witwassers en fraudeurs zijn begonnen met het uitbuiten van de zwakke punten in de economie bij een angstige en bezorgde bevolking. Nu de inspanningen van wetshandhavers en regelgevers zijn verschoven naar de gevolgen van het virus voor de gezondheid en de economie, nemen de criminelen hun activiteiten toe.

De Covid-19-pandemie heeft ons leven veranderd, miljoenen mensen werden gedwongen om in quarantaine te gaan en dienden zichzelf te isoleren, waarbij alle niet-essentiële bedrijven en behoeften terzijde werden geschoven en kritieke sectoren -met name de farmaceutische- zijn uitgebreid. Een groeiend aantal burgers blijft thuis en beperkt hun deelname aan het openbare leven, maar waarbij ze hoofdzakelijk contact houden met de buitenwereld via de schermen van hun telefoons en computers.

De aanbeveling om geen contant geld te gebruiken heeft verder geleid tot een ongekend hoog niveau van digitaal bankieren. Voor velen is het de eerste keer dat zij gebruik maken van diverse apps en online bankieren, met name de oudere generatie, waardoor zij zeer gevoelig zijn voor personen met slechte intenties.

Het is in deze surreële omgeving dat criminelen de kwetsbaarheden hebben gevonden die ze nodig hebben om oplichterij en fraude te plegen ten nadele van financiële instellingen, de gezondheidszorg en de wereldbevolking.

Coronavirus scams in the US in 2020Hoe kunnen criminelen die de coronaviruscrisis uitbuiten?

Op 1 april heeft de voorzitter van de Financial Action Task Force (FATF), Xiangmin Liu, een verklaring afgelegd betreffende de maatregelen ter bestrijding van illegale financiering tijdens de Covid-19-crisis.


Ook de fondsenwerving voor valse liefdadigheidsinstellingen en medische zwendelpraktijken die gericht zijn op onschuldige slachtoffers behoren tot de mogelijkheden. Er is ook de vrees dat veel van deze criminele activiteiten kunnen worden gebruikt om geld in te zamelen voor terroristen..

De toename van digitaal bankieren kan ook leiden tot een toename van het aantal gegevens dat wordt gefilterd via transactiemonitoringsystemen, waardoor het voor AML-analisten en Compliance Officers moeilijker wordt om Covid-19 cybercriminelen en hun stroom van illegaal geld te identificeren. Nochtans, heeft een reeks van onlangs ontmaskerde pogingen ons toegestaan om diverse vormen van wangedrag te analyseren en te ontleden.
AML Anaylsts and Compliance Officers against Covid-19 cybercrimes

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden die analisten kunnen helpen om potentiële rode vlaggen te herkennen.Hoe detecteer je oplichters die profiteren van de coronaviruscrisis?

Begin april, werd een ongeïdentificeerde 39-jarige man gearresteerd in Singapore wegens verdenking van betrokkenheid bij witwaspraktijken met betrekking tot een zakelijke e-mailoplichterij waarbij hij de identiteit van een legitiem bedrijf aannam en reclame maakte voor de snelle levering van FFP2-chirurgische maskers en handontsmettingsmiddelen.

Medical scams and coronavirus
De man heeft een Frans farmaceutisch bedrijf opgelicht door hen een belangrijke hoeveelheid maskers te verkopen voor 6,64 miljoen euro. Nadat hij het geld naar een bank in Singapore had overgemaakt, heeft het farmaceutisch bedrijf de goederen nooit ontvangen en werd de leverancier gecontacteerd. De EU en de Singaporese autoriteiten konden een groot deel van het geld recupereren.


Dit soort oplichterij komt steeds vaker voor. Wanneer men geconfronteerd wordt met een grote overdracht die verband houdt met de aankoop van medische benodigdheden, zijn er enkele potentiële rode vlaggen die kunnen leiden tot de ontmaskering van oplichterij:

 • 1

  Belastingparadijzen: het geld wordt overgemaakt naar een belastingparadijs of een land dat als niet-conform wordt beschouwd.

 • 2

  Achtergrondcheck: Heeft het bedrijf kantoren of filialen in het land waar het geld moet worden overgemaakt?

 • 3

  Contactgegevens: Vraag uw cliënt met wie hij/zij heeft gesproken en controleer of de e-mail van de persoon legitiem is. Controleer ook of die persoon echt werkt voor het bedrijf dat hij beweert.

 • 4

  Controleer de prijzen: coronavirusoplichting met medische apparatuur bestaat vaak uit materiaal dat tegen zeer goedkope of gereduceerde prijzen wordt verkocht. Vraag uw klant voor welke prijs hij de artikelen koopt en vergelijk deze met legitieme bronnen.

 • 5

  Website: als het oplichtersbedrijf een website heeft, geef het dan een grondige blik. Oplichtingssites zijn te onderscheiden door het feit dat ze zeer weinig artikelen verkopen, voornamelijk maskers en handreinigers, tegen gereduceerde tarieven.


De FATF heeft ook gewaarschuwd dat "nationale autoriteiten en financiële instellingen een risicogebaseerde aanpak moeten hanteren om ervoor te zorgen dat legitieme activiteiten van non-profitorganisaties niet onnodig worden vertraagd, verstoord of ontmoedigd..


Hoe kan men geldezels opsporen die profiteren van de coronaviruscrisis?

In maart deed zich een opmerkelijke fraudezaak voor waarbij een aantal mensen werden opgelicht door een nepbedrijf genaamd Vasty Health Care Foundation.

De stichting heeft mensen ingehuurd via online zoekplatforms voor vacatures om lokale apotheken te helpen onderzoeken die verdacht werden van het overtreden van het medische prijsbeleid. Elk individu werd gevraagd om een rapport in te dienen bij de stichting en ontvangstbewijzen te bewaren voor de reiskostenvergoeding.
Zodra het vertrouwen van de "medewerkers" was gewonnen, vroeg de zwendel door en zal de stichting hulp vragen bij het overmaken van een "donatie" van een donateur voor de strijd tegen Covid-19.

Money mules and coronavirus
Het slachtoffer wordt ervan op de hoogte gebracht dat hij het geld van de donor zal ontvangen door middel van een overschrijving op zijn rekening. Ze krijgen te horen dat ze een deel van het geld voor zichzelf kunnen houden als commissie, maar dat de rest in contanten moet worden gestort in een Bitcoin-automaat en naar de ontvanger van de donatie moet worden overgemaakt met behulp van een QR-code die het slachtoffer heeft ontvangen van het e-mailadres van de stichting, in overeenstemming met de eisen van de donor.

Deze methodische en zorgvuldig georkestreerde strategie toont aan dat criminelen de mogelijkheid hebben om met beperkte middelen vermoedelijk legitieme systemen te creëren voor het witwassen van grote hoeveelheden geld.

Door de goede wil van mensen af te leiden, hebben criminelen waarschijnlijk geprobeerd gebruik te maken van de empathie van mensen om hen in staat te stellen geld van gestolen creditcards wit te wassen zonder dat dit vragen oproept. In dit geval door middel van een proces van financiële ontraceerbaarheid met behulp van virtuele valuta en muilezels.

Laten we de potentiële rode vlaggen analyseren die een AML-analist kan tegenkomen en die aanleiding kunnen geven tot verdenking van geldezels:

 • 1

  Geen relatie: een cliënt kan een geldbedrag ontvangen van een zorgstichting/bedrijf, maar het bedrijf van die specifieke cliënt heeft niets te maken met zorg.

 • 2

  Trechterrekening: de cliënt kan een geldbedrag ontvangen van een zorgstichting/bedrijf en dit vervolgens inwisselen bij een geldautomaat (equivalente tegengestelde transacties).

 • 3

  Communicatie: vraag de cliënt de cliënt waar hij/zij informatie heeft ontvangen over eventuele vacatures die betrekking hebben op de gezondheidszorg. Veel geldmuilezeljobs worden online geplaatst op websites zoals Monster.com of Indeed.com.

 • 4

  Legitimiteit: controleer of de naam van de stichting/onderneming online bestaat. Staat deze in een database over bedrijven? Wanneer is het voor het eerst opgericht?

 • 5

  Website: als de stichting/het bedrijf een website heeft, controleer dan wanneer deze online is gegaan. Dit kan gedaan worden door het volgen deze korte handleiding. Als de website slechts een aantal dagen of weken in gebruik is, dan is het hoogstwaarschijnlijk een oplichterij.

Hoe detecteer je valse investeringen die profiteren van het coronaviruscrisis?

Er zijn tal van "pump-and-dump" programma's die dankzij de coronaviruscrisis zijn ontstaan. De regeling bestaat uit het "pompen", of het verhogen van de prijs van de aandelen van een bedrijf door het verspreiden van positieve, maar valse, geruchten over het bedrijf zelf. De promotors zouden dan hun eigen aandelen "dumpen" voordat de opbouw eindigt, waarbij ze profiteren van hun verkoop. De aandelenkoersen zullen dan dalen, waardoor de beleggers weinig tot geen geld hebben.

Dit is gedaan met kleine farmaceutische bedrijven die het nieuws hebben gelanceerd dat ze op het punt stonden een remedie of een vaccin voor Covid-19 te vinden. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de handel in een aantal bedrijven al opgeschort die aan deze regeling zijn verbonden, met inbegrip van Aethlon Medical Inc., Eastgate Biotech Corp, No Borders Inc., Praxsyn Corporation, and Sandy Steele Unlimited Inc.
Investment scams and coronavirus


Wanneer men geconfronteerd wordt met een klant die wil investeren in een minder bekend farmaceutisch bedrijf, moet een AML-analist op de volgende rode vlaggen letten:

 • 1

  Kleine Microcap aandelen : zijn de aandelen van een kleine microcap? De meeste bedrijven die deze regeling hebben ingevoerd zijn van die grootte.

 • 2

  Informatie: Waar heeft de klant gehoord over de aandelen? Indien online, controleer de bron om te zien ze legitiem is.

 • 3

  Geschiedenis van de aandelen: controleer de geschiedenis en de recente volumes van de aandelen. Waren de koersen laag en zijn ze de afgelopen dagen omhooggeschoten?Wat is de toekomst van de criminaliteit na de pandemie?

De Covid-19-pandemie zal de economie van veel landen in de war brengen, waardoor de financiële instellingen ernstig worden geschaad en er meer armoede onder de bevolking ontstaat. Dit zal een rijpe omgeving zijn voor verschillende criminele organisaties.
Er zijn waarschuwingen dat criminele organisaties hoogstwaarschijnlijk kleine bedrijven zullen overnemen die op het punt staan te verdwijnen als gevolg van de pandemie en deze zullen gebruiken voor het witwassen van geld.
De verwachting is dat het gebruik van het woekersysteem in plaats van het traditionele banksysteem zal toenemen.
De Covid-19-pandemie zal de economie van veel landen in de war brengen, waardoor de financiële instellingen ernstig worden geschaad en er meer armoede onder de bevolking ontstaat. Dit zal een rijpe omgeving zijn voor verschillende criminele organisaties.

Antonino di Matteo en Roberto Tartaglia, twee Italiaanse magistraten die de maffia bestrijden, hebben een waarschuwing gegeven dat criminele organisaties hoogstwaarschijnlijk kleine bedrijven zullen overnemen die op het punt staan te mislukken als gevolg van de pandemie om te gebruiken voor het witwassen van geld. . Compliance en AML Officers zouden de transparantie van de bedrijven moeten onderzoeken waarmee hun instelling zaken doet, in het bijzonder met wie en welke andere bedrijven achter hen staan, die juist de UBO's zijn, en om het even welk negatief nieuws dat verband houdt met hen. Financiële instellingen moeten hun negatieve media-screeninginstrumenten aanpassen om nieuwe categorieën in verband met coronavirusmisdaden en het witwassen van geld die in nieuwskanalen zijn en zullen opduiken, in kaart te brengen. Ze moeten ook geen klanten accepteren die een verdoezelde bedrijfsstructuur hebben.

Een andere angst is dat veel restaurants, bars en kleine bedrijven die geld nodig hebben, zullen worden afgewezen door banken die als gevolg van de epidemie hun tol hebben geëist en hun toevlucht zullen nemen tot gewetenloze woekeraars. Wees waakzaam wanneer er grote hoeveelheden geld op de bankrekening van een persoon of bedrijf terechtkomen en keer terug naar dezelfde persoon voor een grotere hoeveelheid. Bijkomende woorden als rode vlaggen met betrekking tot woekeraars moeten worden toegevoegd aan de zwarte lijst van uw instelling, zoals lening, lening, voorschot en krediet.
Fighting crime post-coronavirus crisis


Compliance en AML Officers en analisten zullen zich bewust moeten zijn van nieuwe trends in criminele activiteiten deze op de meest efficiënte manier tegen te gaan.
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Hoe schrijf je het perfecte Suspicious Activity Report? Leer wat een SAR is, hoe je het juiste verhaal opbouwt, trefwoor...

Compliance Mon 26 July 2021

Hoe is de verzekerings- en herverzekeringsmarkt in de EU gereguleerd? Leer meer over Solvency II, PRIIPS en KID's.

Transparency Wed 17 April 2019

Welke financiële misdrijven kunnen plaatsvinden in de metaverse? Leer hoe diefstal, financiering van terrorisme en het ...

Money Laundering Wed 05 October 2022

Brexit en PSD2 hebben geleid tot een aanzienlijke toename van het betalingsverkeer in België in 2019. Lees hoe deze te...

Know your Customer Mon 02 September 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons