Door zich te richten op de ongeveer 1,7 miljard mensen over de hele wereld die geen toegang hebben tot een traditionele bankrekening, wil het Amerikaanse bedrijf Facebook vertrouwen op zijn 2,4 miljard gebruikers om de teleurgestelde en vergeten mensen van het conventionele banksysteem te bereiken.


De naam Diem komt uit het Latijn en betekent "dag". Het stond voorheen bekend als Libra, maar werd in december van 2020 omgedoopt tot Libra. De nieuwe wereldwijde virtuele munt zal gebaseerd zijn op blockchain-technologie. Hoewel het initiatief van de nieuwe virtuele activa voortkomt uit het Amerikaanse bedrijf Facebook, wordt Diem ook gesteund door een consortium:: de Diem Association.


De blockchain technologie en de bitcoin

De blockchain is een technologie van opslag en overdracht van informatie. Het is echt innovatief en revolutionair, omdat het het mogelijk maakt om de informatie op een transparante en volledig gedecentraliseerde manier te beveiligen. Zo blijft alles aan de blokketen in de Blockchain, kan het door niemand worden gewijzigd of aangepast en is het voor iedereen zichtbaar.
De bitcoin is de eerste toepassing van de Blockchain. Na de financiële crisis van 2008 wilde de bedenker van Bitcoin een alternatief voor het banksysteem voorstellen: een systeem zonder instelling en een centrale controle.Ondanks het feit dat ze gebaseerd zijn op dezelfde blokketentechnologie, delen Diem en Bitcoin niet veel verbindingen.

Het Bitcoin-netwerk bestaat bijvoorbeeld uit anonieme knooppunten (servers), die dure en langdurige rekenkracht vereisen (het ontginnen van gegevens).

De Diem is gebaseerd op een privé-blokketen, waarbij elk lid van de Diem Association de leiding heeft over een knooppunt (een server) dat het skelet van de keten vormt en het mogelijk maakt om de transacties op te nemen. Dit is een groot verschil. De identiteit van de knooppunten is bekend, wat zorgt voor veilige en snellere financiële transacties.

Het tweede grote verschil is de stabiliteit van Diem. De virtuele munt zal één-op-één worden gedekt door de Amerikaanse dollar om een zekere stabiliteit van de prijs en een gemakkelijke converteerbaarheid naar fiatvaluta's te garanderen. Hij zal ook worden gedekt door een reserve van activa bestaande uit contant geld of kasequivalenten en overheidsobligaties op zeer korte termijn.

De prijs van bitcoin komt meestal van het aanbod en de vraag op de markt, dus afhankelijk van de situatie. De waarde kan sterk schommelen en is dus zeer volatiel.


De Diem Association is de organisatie die verantwoordelijk is voor het toezicht op het valuta netwerk. Het is een onafhankelijke vereniging zonder winstoogmerk, gevestigd in Genève, Zwitserland.

De gekozen leden van de raad van de vereniging zullen zorgen voor de uitbreiding van het netwerk en het goede beheer van de deviezenreserves voor de stabiliteit van de Libra.

Diem Association virtual money

Het consortium achter het project bestaat momenteel uit 25 bedrijven uit verschillende sectoren (technologie, betaling, telecommunicatie, blockchain, risicokapitaal en NGO's).


Elk lid droeg minimaal 10 miljoen dollar bij om als stichtend lid van de vereniging te worden genoemd. Aangezien elk lid verantwoordelijk is voor de veiligheid in een knooppunt van de Blockchain, onderhouden ze allemaal samen het netwerk. Zij zullen zorgen voor de uitbreiding van het netwerk en het goede beheer van de deviezenreserves voor de stabiliteit van de weegschaal.

Het bestuursorgaan van de Libra vereniging is de Diem Association Council. Deze wordt gevormd door een vertegenwoordiger van elk van de bijdragende leden. Zij zullen stemmen over beleids- en operationele besluiten.
Facebook verzekert dat het zich zal terugtrekken uit de leidinggevende rol en dat alle leden van de vereniging een gelijke stem zullen hebben in het bestuur van Diem.


Om de Diem te gebruiken, zullen mensen verplicht zijn om het tussenliggende Novi "kanaal" van Facebook te gebruiken. Het is een app die compatibel is met IOS en Android die de rol van virtuele portemonnee zal spelen en direct zal worden geïntegreerd met Facebook-berichtenplatforms: WhatsApp en Messenger. Voor de registratie is een geldig ID nodig.


Een klein percentage van de transacties die via Novi worden verricht, wordt door de Libra Association in rekening gebracht. Deze kosten zullen lager zijn dan de kosten die bij banken worden aangerekend.

Maar verschillende regeringen hebben al een aantal opmerkingen over de Diem gemaakt. De regeringen maken zich zorgen over de veiligheid van deze virtuele munt. Facebook verzekerde dat technologieën zullen worden geïmplementeerd om het witwassen van geld en fraude te voorkomen door gebruik te maken van dezelfde audit- en fraudebestrijdingsprocessen die banken en creditcards gebruiken: geautomatiseerde systemen die proactief activiteiten zullen controleren om risicovol gedrag te beschermen en te voorkomen.

Gebruikers krijgen live hulp en Facebook vergoedt gebruikers die hun geld zijn kwijtgeraakt door fraude.


Libra zou oorspronkelijk in 2020 worden uitgebracht, maar kreeg te maken met tal van uitdagingen, waaronder blokkades door de Amerikaanse Senaat, het House Committee on Financial Services en de G8. De Libra Association had ook te kampen met een reeks belangrijke exits zoals PayPal, Mastercard en Visa.

Diem staat nu echter op het punt om in 2021 van start te gaan. Er worden uitgebreide tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de virtuele munt veilig is en klaar voor massadistributie. Wat de regelgeving betreft, wacht Diem nog op de definitieve goedkeuring van de Zwitserse toezichthouder voor de financiële markt (FINMA).

Met Diem en Novi wil Facebook een nieuw non-profit imago opbouwen, dat dicht bij de mensen staat die door de banksystemen aan hun lot zijn overgelaten. Het wil een merk opbouwen dat onafhankelijk wil zijn van de traditionele financiële systemen en tegelijkertijd veilig en betrouwbaar wil zijn.
1 opmerkingen
  • Pideeco country: PK
     
    Saturday 13th of August 2022, 15:58

    I strongly believe in the potential of cryptocurrencies and think they can revolutionize our current financial system. I have invested in the latest cryptocurrency mining rigs and operate small mining farms. I believe that cryptocurrencies have a lot of benefits and could potentially change the way we interact with the financial system.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Een AML EWRA algehele risicobeoordeling stelt financiële instellingen in staat de ML / FT risico's waaraan zij zijn...

Financial firms Tue 18 June 2019

Wat zijn Hawala-transacties? Leer meer over dit oude systeem van geld overmaken en hoe het wordt gebruikt door criminel...

Financial operations Wed 20 February 2019

Transaction monitoring is een essentieel onderdeel van de interne controlemaatregelen van de verplichte entiteiten met b...

Anti Money Laundering Mon 16 December 2019

Waarom nemen de compliancekosten toe? Leer wat compliancekosten inhouden en hoe ze na de economische crisis de pan uit ...

Financial firms Mon 02 December 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons