In februari 2019 werd een andere criminele groep in Europa gearresteerd voor het witwassen van geld via hawalatransacties. Op basis van de Persbericht van Europol hebben de Franse en Italiaanse politie werkten samen en 19 verdachten werden gearresteerd. De Algerijnse autoriteiten namen ook goud met een waarde van bijna 1 miljoen euro in beslag. Dit is een van de vele gevallen waarin criminele organisaties Hawala-transacties gebruiken om hun geld in verschillende landen te verplaatsen.


Hawala wordt gebruikt in India, het Midden-Oosten en Zuid-Azië en het is een oud systeem van geldovermaking.
Hawala kan worden gedefinieerd als een geldovermakingsmethode, die buiten het traditionele banksysteem plaatsvindt en waarvoor minimaal twee Hawala-dealers (of hawaladars) nodig zijn die voor de "transactie" zorgen.


Wat is Hawala-transactiehandel?
Een persoon die geld wil overmaken naar een ander land komt in contact met een Hawala-dealer (dealer A). Hij/zij geeft hem/haar het geld plus een commissie en de informatie van de begunstigde van het geld.
Op dit moment ontvangt het persoon een unieke code. De dealer neemt contact op (bijvoorbeeld via telefoon of fax) met een Hawala-dealer (dealer B) uit het land waar hij het geld naartoe wil sturen. De dealer B zal het geldbedrag dat de dealer A hem heeft gevraagd te geven aan de aangewezen persoon, die zijn code moet onthullen om te bewijzen dat hij/zij de ontvanger van het geld is.


het "Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de beoordeling van de risico's van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme die gevolgen hebben voor de interne markt en betrekking hebben op grensoverschrijdende situaties". ("EU Report") en het begeleidende werkdocument van de diensten van de Commissie leggen duidelijk uit hoe Hawala werkt en geven voorbeelden van dit informele systeem voor de overdracht van middelen (IFT).

Aangezien er in werkelijkheid geen fysieke verplaatsing van contant geld is, zijn Hawalamakelaars de sleutelpersonen bij deze transacties. Het hele systeem is gebaseerd op het vertrouwen (dat is eigenlijk wat "Hawala" betekent) tussen hen. Ze houden een informeel dagboek bij om al hun transacties bij te houden, en ze betalen hun schuld op verschillende manieren af. Het is essentieel om te vermelden dat Hawalamakelaars geen vergunning of toezicht hebben.


De vraag is waarom we het Hawala-systeem gebruiken en niet een conventioneel banksysteem? Hoewel een traditioneel banksysteem een veiligere manier lijkt en waarschijnlijk ook een veiligere manier is om geld over te maken, wordt Hawala veel gebruikt door immigranten die geld terug willen sturen naar hun familie of vice versa. Het is een populaire manier om geld te verplaatsen omdat Hawala in vergelijking met het banksysteem goedkoper, sneller en minder transparant is.


De Financial Action Task Force (FATF) publiceerde een verslag over Hawala in december 2013. Het rapport verwijst naar de resultaten van een vragenlijst die door individuen in 22 landen is beantwoord en de redenen waarom Hawala volgens hen wordt gebruikt. Op basis van de resultaten kunnen de belangrijkste redenen voor het gebruik van Hawala worden samengevat als:

 • Goedkopere geldtransmissie
 • Sneller geld overmaken
 • Culturele voorkeur
 • Gebrek aan banktoegang in het ontvangende of verzendende land
 • Hoger vertrouwen in het Hawala-systeem dan het banksysteem
 • Vermijd valutacontroles
 • Vermijd wetshandhavingsinstanties
 • Belastingontduiking
 • Overdracht en maskeren van criminele handelingen

De aard van deze transacties, zoals blijkt uit de redenen voor het gebruik van het Hawala-systeem, heeft onvermijdelijk gevolgen voor de naleving van de voorschriften.

Compliance-professionals moeten het gevaar van het witwassen van geld onder ogen zien en vooral Financiering van terrorisme die voortvloeien uit Hawala-transacties. De anonimiteit en het gebrek aan documentatie hebben Hawala ideaal gemaakt voor illegale transacties, die moeilijk te traceren zijn. Dit is de reden waarom Hawala in veel rechtsgebieden illegaal is.


De Hawala-dealers kunnen verschillende technieken gebruiken om hun schulden aan elkaar te vereffenen. Sommigen van hen zijn de "omgekeerde Hawala" tussen twee Hawala-dealers; de multilaterale schikking, tussen meerdere Hawaladars die deel uitmaken van hetzelfde netwerk; de schikking door middel van handelstransacties, zoals overfacturering; de schikking door middel van contant geld via geldkoeriers, het bankwezen en de geldservicekanalen ("MSB").

Om een aantal van deze problemen aan te pakken, heeft het Belgische parlement ook een wetsontwerp tegen het gebruik van anonieme voorafbetaalde telefoonkaarten gestemd. De opheffing van de anonimiteit van de voorafbetaalde kaarten in België werd van kracht op 7 december 2016. Dit maakte deel uit van een pakket maatregelen ter bestrijding van het terrorisme overeengekomen door de federale regering van België na het terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Niet alleen in het licht van de Hawala-transacties, maar ook in de strijd tegen het crimineel gebruik van deze anonieme voorafbetaalde kaarten hebben we een stap in de goede richting gezet. In de ideale wereld zou het bijvullen van prepaid kaarten altijd elektronisch en traceerbaar moeten zijn.

Hawalatransacties als alternatief voor het overmaken van geld bloeien en daarom is het van vitaal belang om rekening te houden met de speciale aanbevelingen van de FATF. Het probleem met deze transacties is dat ze volledig buiten de radar vallen en niet vergelijkbaar zijn met de westerse manier van zakendoen.

De Money Laundering and Terrorist Financing (Amendment) Regulations 2022 is de meest recente verordening die op 9 maart 2022 in werking is getreden. De verordening heeft tot doel de "reisregel", de informatie die moet worden gedeeld bij een bankoverschrijving, uit te breiden.

Sommige deskundigen zijn van mening dat de toekomst voor de bestrijding van illegale transacties ligt in kunstmatige intelligentie en een efficiënte manier om gegevens te verzamelen over goederen en geld die zich in het land verplaatsen, deze te analyseren en te combineren om transparantie te bereiken.
Een ander aspect is dat succesvolle Hawaladars op een gegeven moment het banksysteem moeten gebruiken om veel geld op te slaan (vooral voor fysieke veiligheid). Dit is een rode vlag voor compliance-professionals, omdat er zonder duidelijke reden een grote storting van geld plaatsvindt.Daarom zijn nalevingsprocessen van cruciaal belang voor de geleidelijke ontmanteling van het systeem. witwasregelingen en processen voor de financiering van terrorisme. Compliance officers of onderzoekers moeten moeilijke puzzels oplossen, waarbij ze enkele jaren ervaring en een holistische kijk op de transacties en de mensen achter de schermen combineren.
Meer informatie over Hawala-transacties en eventuele uitdagingen op het gebied van naleving van regelgeving door contact op te nemen met onze professionals.
Piet De Vreese - Pideeco Network Partner
Piet De Vreese Managing Director
6 opmerkingen
 • Pideeco country: IN
   
  Sunday 23rd of August 2020, 09:07

  Yes

 • Pideeco country: PK
   
  Friday 25th of September 2020, 13:56

  This What are Hawala transactions and how do they work is great blog.

 • Pideeco country: BD
   
  Saturday 02nd of January 2021, 08:42

  Resourceful article. I have read your article. You have revealed some of my query. It’s actually a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • Pideeco country: IN
   
  Sunday 06th of June 2021, 15:28

  I've read your blog it's very helpful to boost a knowledge and make some queries cleared.

 • Pideeco country: IN
   
  Saturday 02nd of July 2022, 08:27

  hello dear... I read your articles and comments it very helpful for me thanks for this I also have an auto part website please support me Buy auto parts, auto parts store, buy auto parts online

 • Pideeco country: IN
   
  Saturday 25th of March 2023, 03:08

  I learned alot form reading your post..i also provide the same information to people through my website. i hope you will also fully support me in this. so that we can convey information to the people and benifit them .keep supporting ..thanks for the information. https://www.brahmandtour.com/

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Hoe doet u zaken in Rusland? Leer meer over de verschillende soorten Russische entiteiten en hoe u KYC uitvoert op Russi...

KYC Mon 08 January 2018

Zijn financiële sancties en embargo's effectief om schurkenstaten af te schrikken? Leer de geschiedenis van sanctie...

Red Flags Tue 28 February 2023

Wat is een lookback en waarom zijn ze belangrijk? Leer feiten en tips over hoe u een correct lookbackproject kunt uitvoe...

Money Laundering Mon 06 April 2020

Wat is de richtlijn betalingsdiensten (PSD2)? Ontdek het advies dat de EBA in 2019 heeft gepubliceerd over sterke klant...

Financial operations Tue 10 September 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons