Facebook maakte in oktober 2021 veel opzien toen het zichzelf omdoopte tot Meta en een investering van 10 miljard dollar aankondigde om zijn eigen metaverse-project te creëren. Maar de techgigant is slechts een druppel in een grotere oceaan. Naar schatting meer dan 160 bedrijven, waaronder Apple en Google, storten zich ook op de huidige rage. Nieuwe technologieën creëren nieuwe mogelijkheden - een omstandigheid die criminelen maar al te goed kennen.

Metaverse cryptocurrencies
In de metaverse nemen gebruikers een zelf gecreëerde avatar aan en worden ze geplaatst in een online 3D-wereld die wordt gedeeld met duizenden andere personen, waar ze kunnen bouwen, creëren, verkopen en handelen alsof ze in een echte economie leven. Deze economieën worden gevoed door de eigen cryptocurrencies van de games (zoals MANA van Decentraland en SAND van The Sandbox) die voor fiat geld kunnen worden verhandeld via populaire cryptobeurzen zoals Binance of Coinbase.

Niet-fungible tokens (NFT's) zijn het primaire verdienmodel voor metaverse-spellen en omvatten alle in-game items die door de gebruikers zijn gemaakt - van voertuigen tot skins en zelfs eigendommen.

Metaverse-platforms zoals The Sandbox en Decentraland hebben al een indrukwekkend aantal leden verzameld. In 2021 zal de top 10 van virtuele platforms ongeveer 470 miljoen maandelijkse actieve gebruikers tellen, waarbij Roblox de eerste plaats inneemt met 200 miljoen maandelijkse deelnemers. Volgens Statista bedroeg de omvang van de metaverse-markt in 2021 38,85 miljard dollar, terwijl Bloomberg voorspelt dat de wereldwijde omzet tegen 2024 800 miljard dollar zou kunnen bedragen.
Metaverse virtual platform

Deze ongereguleerde virtuele werelden zijn vatbaar voor allerlei misdrijven, zoals fraude, het witwassen van geld en identiteitsdiefstal. Naarmate de sector blijft groeien, neemt ook het risico van illegale activiteiten toe.

Top 5 industries investing in the metaverse


Hoe zullen NFT's worden gebruikt voor het witwassen van geld in de metaverse?

In februari 2022, het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een studie gepubliceerd waarin gedetailleerd wordt uiteengezet hoe NFT's een potentiële uitdaging vormen voor het witwassen van geld. Het gebrek aan geografische afstand en het gemak waarmee men een digitaal item kan kopen, maakt deze nieuwe kunstvorm aantrekkelijk voor criminelen. De metaverse, met zijn complexe financiële systemen, kan een sluier van ondoorzichtigheid toevoegen aan illegale NFT-transacties.

Metaverse transactions
De relatie tussen financiële criminaliteit en online spelletjes is goed gedocumenteerd. In 2013 publiceerde cybercriminaliteitsanalist Jean-Loup Richet een studie waarin hij aantoonde hoe microtransacties in online games aantrekkelijk zijn voor oplichters vanwege hun discrete aard. Dit komt doordat detectiesystemen die worden gebruikt om verdachte transacties te signaleren, gewoonlijk kleinere geldstromen overslaan ten gunste van grotere.

Het gevaar van de metaverse is dat criminelen hun onrechtmatig verkregen geld in de games zouden kunnen injecteren om via herhaalde microtransacties kleine NFT's, zoals kleding of accessoires, te kopen/verkopen. Voor deze vorm van zelfvervalsing, die ook in de studie van het Amerikaanse ministerie van Financiën voor NFT's in de kunstwereld werd opgemerkt, zouden geen reis- en verzendkosten of andere financiële uitgaven nodig zijn die bij echte voorwerpen wel zouden worden gemaakt.
Vastgoed, zoals huizen en gebouwen, worden ook beschouwd als NFT's binnen de games. Volgens MetaMetric Solutions overschreed de verkoop van metaverse vastgoed in 2021 de 500 miljoen dollar en zou deze in 2022 kunnen oplopen tot 1 miljard dollar. In december 2021 kocht een speler een virtueel stuk grond in The Sandbox voor een duizelingwekkende prijs van 4,3 miljoen dollar.
Metaverse housing and property

Diezelfde maand, de Chinese krant People's Daily waarschuwde hoe de metaverse verkoop van onroerend goed een afspiegeling is van de "financialisering van producten" die vatbaar is voor fraude en het witwassen van geld. Criminelen hoeven zich niet bezig te houden met de ingewikkelde aankoop van onroerend goed via advocaten en notarissen. Alles wat ze nodig zouden hebben is een computer en een internetverbinding waarmee ze de klassieke onroerend goed witwaspraktijken met slechts een paar klikken of aanrakingen.Kan diefstal plaatsvinden in de metaverse?

Metaverse cybersecurity
Diefstal in online games kan leiden tot verschillende financiële misdrijven, waaronder fraude, afpersing en oplichting. Cyberbeveiligingsgigant Kaspersky en marktonderzoeksbureau Savanta rapporteerden in hun 2020 ?Generation Game? dat van de 5.031 gamers die wereldwijd werden ondervraagd, bij 12% hun identiteit werd gestolen via een onlinespel en dat 18% melding maakte van gestolen kostbaarheden in het spel..

Als het gaat om metaverse-platforms is de situatie niet beter. In 2021 werden metaverse-bedrijven geconfronteerd met 40% meer menselijke aanvallen en 80% meer botaanvallen dan elk ander type bedrijf, volgens cyberbeveiligingsbedrijf Arkose Labs.

De diefstal van de identiteit van een gebruiker of NFT's kan leiden tot, maar is niet beperkt tot, verlies van persoonlijke informatie (waaronder fysieke adressen, telefoonnummers, e-mail, cryptoportemonnee-informatie, enz.) die kan leiden tot imitatie, verlies van cryptocurrencies, losgeld van in-game items, eigendom en avatar, en gebruik van avatar voor het witwassen van geld of fraudedoeleinden.
Metaverse personal information theft

In een verslag getiteld "The Future of Financial Crimes in Metaverse Report 2022", blockchainanalyse provider Elliptic ontdekte dat op dit moment 99,5% van de illegale activiteiten in verband met MANA en SAND betrekking hadden op diefstallen van crypto-activa.

Arkose Labs stelt dat, "Met zeer persistente aanvallers en hoge inzet, bedrijven die investeren in de metaverse een premie moeten zetten op vertrouwen & veiligheid bij aanmelding, registratie en in-platform acties om digitale identiteiten in hun virtuele werelden te beschermen."

Hackers in the metaverse


Hoe kan de financiering van terrorisme gebeuren in de metaverse?

In een toespraak die in december 2021 werd gepubliceerd in De Chinese krant Caixin, Gou Wenjun, directeur van het Anti-Money Laundering Monitoring and Analysis Center van de Volksbank van China, noemde de financiering van terrorisme als een van de grootste bedreigingen die digitale activa in de metaverse vormen.

Metaverse terrorism
Het risico bestaat dat metaversespellen veranderen in virtuele fabrieken die door terroristische groeperingen worden gebruikt om digitaal materiaal met winstoogmerk te produceren. NFT's kunnen gemakkelijk worden gecreëerd en verkocht aan gebruikers die zich niet bewust zijn van de bestemming van het geld. Dit zou ook kunnen gebeuren met onroerend goed en grond.

Hoewel dit nog moet overslaan naar de metaverse, is het gebruik van NFT's door terroristen al gesignaleerd. Kharon, een bedrijf voor risicogegevens en softwareoplossingen, ontdekte dat een voorstander van de Russian Imperial Movement - een blanke supremacistische groep - een NFT te koop had aangeboden op OpenSea om crypto in te zamelen voor de ondersteuning van Russische strijders in Oekraïne.

De metaverse zou niet alleen mogelijkheden bieden om fondsen te werven. Het National Counterterrorism Innovation, Technology, and Education Center in Nebraska ziet een duistere kant aan de metaverse waar extremisten de virtuele werelden kunnen gebruiken om invloed uit te oefenen, te rekruteren, te dreigen, af te dwingen en aanslagen te coördineren voor de echte wereld.
Metaverse crime

De Facebook-papieren liet zien dat het platform [Meta's Horizon Worlds metaverse project] bijna als een kant-en-klaar systeem voor extremistische ronselaars kan functioneren en de metaverse zou het nog makkelijker maken om dat geweld te plegen.~ Karen Kornbluh, directeur van het Digital Innovation and Democracy Initiative van het German Marshall Fund en voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.


Zijn metaverse platforms gereguleerd?

Er bestaat momenteel geen lokale of internationale wetgeving inzake metaverse werelden. De dichtstbijzijnde leidraad voor regelgeving komt van de FATF in een interpretatienota added to Recommendation 15 in June 2019. Hierin wordt het begrip een dienstverlener van virtuele activa (VASP) die wordt gedefinieerd als een natuurlijke of rechtspersoon die voor of namens een andere natuurlijke of rechtspersoon zaken doet of handelingen verricht, zoals de uitwisseling tussen een of meer vormen van virtuele activa of de bewaring en/of het beheer van virtuele activa of instrumenten die controle over virtuele activa mogelijk maken, naast andere activiteiten.

What is a VASP


In juli 2022 heeft het Europees Parlement voorgesteld een reeks "compromisamendementen" aan de Europese witwaswetten om financiële criminaliteit gericht op cryptocurrencies, NFT's, DeFis en de metaverse aan te pakken. Het wetsontwerp moet nog door de wetgevers worden goedgekeurd. Het Europees Parlement heeft erkend dat de metaverse "nieuwe mogelijkheden biedt voor criminelen die via illegale activiteiten verkregen contant geld kunnen omzetten in niet-traceerbare valuta om virtueel onroerend goed, virtuele grond en andere veelgevraagde goederen te kopen en te verkopen."

De meeste metaverse-platforms hebben ook geen KYC-processen en laten de verificatie van hun gebruikers over aan NFT's van derden en cryptowallets die worden gebruikt om de cryptocurrencies van een gebruiker op te slaan. Andere platforms vereisen minimale documentatie, zoals een IRS-formulier W-9 (voor Amerikaanse belastingbetalers) of W-8 (voor niet-Amerikaanse belastingbetalers) in het geval van Roblox-gebruikers die fiatgeld willen inwisselen voor Robux en omgekeerd. The Sandbox daarentegen heeft onlangs aangekondigd dat het KYC-verificatie zal invoeren voor toekomstige grondverkopen. Er zijn geen details over hoe het proces zal worden uitgevoerd.


Wat houdt de metaverse in voor compliance professionals?

Metaverse-platforms staan momenteel nog in de kinderschoenen, maar de technologie zal zich snel uitbreiden. Gartner, een technologisch onderzoeks- en adviesbureau, schat dat tegen 2025 ongeveer 25% van de mensen minstens één uur per dag in de metaverse zal werken, handelen en leven.

Naarmate de industrie groeit, zal ook het risico van criminaliteit in virtuele werelden toenemen. Nina Jane Patel, een metaverse-onderzoeker en consultant, gelooft dat ondergrondse criminele metaverses in de toekomst een realiteit kunnen worden. In een artikel in Vogue stelt zij dat, "net als het internet, er donkere metaverses, niche-metaverses en een breed scala aan digitale ruimtes voor mensen zullen zijn om zich mee bezig te houden."

Niet alles in de metaverse zal echter misdaadgerelateerd zijn en de meeste activiteiten zullen door gewone mensen op legale wijze worden gebruikt en genoten. Maar net zoals NFT en De crypto-industrieën worden momenteel onder de loep genomen... and geregeld, zal er een tijd komen dat metaverse platforms hetzelfde lot tegemoet gaan.
Metaverse user

Dit zal een nieuwe bedrijfstak openen voor compliance- en AML-professionals, die hun expertise nodig zullen hebben voor het screenen van financiële criminaliteit, klantenonderzoek en andere taken die tot nu toe voornamelijk waren voorbehouden aan financiële instellingen. Nieuwe technologieën bieden niet alleen nieuwe mogelijkheden voor criminelen, maar ook voor compliance-specialisten.
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Hoe wassen criminelen hun vuile geld wit dankzij het donker web? Ontdek de vermenging van munten, de verschillen tussen ...

Anti Money Laundering Fri 07 February 2020

Wat zijn de belangrijkste EU-richtlijnen met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme? In...

Anti Money Laundering Wed 15 March 2023

Het witwassen van geld in het voetbal is een wereldwijd probleem dat de reputatie van de sport aantast. Leer hoe het wor...

Know your Customer Mon 15 May 2023
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons