In februari van 2022, Transparency International onthult dat Russen die banden hebben met het Kremlin of beschuldigd zijn van corruptie, 1,5 miljard pond hebben geïnvesteerd in de Britse onroerendgoedmarkt, meestal via bedrijven in de Britse overzeese gebiedsdelen en kroonkolonies. De bevindingen ontmaskerden Groot-Brittannië als "een wereldwijde draaischijf voor het witwassen van geld". Criminele investeringen in de vastgoedmarkt vinden echter al tientallen jaren plaats en zijn tot in alle uithoeken van de wereld doorgesijpeld.

Het verband tussen onroerend goed en het witwassen van geld is een wereldwijd verschijnsel en wordt beschouwd als een van de oudere methoden om illegaal geld wit te wassen. Investeringen in onroerend goed kunnen criminelen in staat stellen een sluier van legitimiteit en normaliteit op te werpen over hun onrechtmatig verkregen winsten.
Real estate and money laundering


De sector is ook aantrekkelijk wegens zijn rentabiliteit, met inbegrip van de waardestijging van woningen na verloop van tijd, de wederverkoopwaarde na renovatie, of inkomsten uit huur. Deze belangstelling houdt niet op bij woningen, maar wordt ook uitgebreid tot andere soorten onroerend goed, zoals wijngaarden en fabrieken.

Volgens een recent verslag van Global Financial Integrity (GFI), meer dan 2,3 miljard dollar is witgewassen in de vastgoedsector in de VS in een recente periode van vijf jaar. Transparency International merkte op dat ten minste 4,4 miljard pond aan investeringen in Brits onroerend goed afkomstig was van politiek prominente personen in corruptiegevoelige rechtsgebieden. Europol stelde ook vast dat 68% van de criminele organisaties in de EU hebben de vastgoedmarkt gebruikt om hun illegale opbrengsten te legitimeren.

Real estate and crime
Ontelbare mogelijkheden over de hele wereld, het gebruik van gouden visa, zwak toezicht door de regelgevende instanties en de mogelijkheid om grote sommen geld te investeren, maken van onroerend goed een perfect doelwit voor witwassers.


Waarom gebruiken criminelen onroerend goed



Hoe gebruiken criminelen onroerend goed om geld wit te wassen?

Criminelen kunnen verschillende methoden gebruiken om geld wit te wassen via onroerend goed. Het gebruik van lege vennootschappen en dekmantelbedrijven gevestigd in zwak gereguleerde naties is een methode die vaak wordt gebruikt om de ware identiteit te verhullen van de persoon of personen die een onroerend goed kopen. Het kan gaan om personen die betrokken zijn bij criminele organisaties of die een belangrijke positie bekleden, zoals politici of PEP's, die beschuldigd zijn van corruptie of andere misdrijven en die sancties willen ontlopen.

Poortwachters spelen ook een grote rol bij het helpen van misdadigers. Criminelen maken gebruik van advocaten, notarissen en makelaars om de aankoop van onroerend goed te vergemakkelijken. In ruil voor geld kunnen zij een oogje dichtknijpen voor de ware aard van de fondsen of de persoon erachter.
Real estate and gatekeepers


Er zijn een variëteit van andere trucs die wetsovertreders kunnen gebruiken om hun vuile fondsen te zuiveren. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot: verkoop van eigendom tussen oplichtende misdadigers, aankoop van een huis om het te renoveren en opnieuw te verkopen voor een hogere prijs, het lenen van geld aan een vennoot die de "hypotheek" terugbetaalt met de nodige documentatie (een methode die bekend staat als "loan back"), of de aankoop van ondergewaardeerd eigendom om het te verkopen tegen de marktwaarde.


Wat zijn voorbeelden van het witwassen van geld en onroerend goed?

Er zijn talloze voorbeelden van criminelen die de vastgoedmarkt gebruiken voor het witwassen van geld. Hieronder volgen vier voorbeelden van de afgelopen jaren:

  • 1

    In 2018 bleek Zamira Hajiyeva, de echtgenote van Jahangir Hajiyev, de Azerbeidzjaanse ex-voorzitter van de door de staat gecontroleerde International Bank of Azerbeidzjan van 2001 tot 2015 en in de gevangenis wegens corruptie, een huis van 22 miljoen pond in Londen te hebben verworven, inclusief een golfclub Berkshire, met behulp van een reeks offshorebedrijven op de Britse Maagdeneilanden die aan haar man toebehoorden.

  • 2

    In 2009 werd de voormalige president van Taiwan, Chen Shui-bian, veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf wegens beschuldigingen van omkoping en het witwassen van geld. Een deel van het geld dat hij als smeergeld had aangenomen, zou hij hebben uitgegeven in een appartement van 2 miljoen dollar in New York.

  • 3

    In 2016 heeft een onderzoek van Europol en de Spaanse politie, bekend als Operation Usura, een Russisch en Oekraïens misdaadsyndicaat ontmaskerd dat 62 miljoen euro had witgewassen in onroerend goed in heel Spanje.

  • 4

    Tussen 2006 en 2015 had de prominente Oekraïense oligarch Ihor Kolomoisky, samen met zijn medestanders, 22 eigendommen in het Middenwesten van de VS gekocht ter waarde van ruwweg 490 miljoen dollar. Dit gebeurde via in Delaware geregistreerde bedrijven, ondanks het feit dat de heer Kolomoisky op de Amerikaanse sanctielijst staat. Op een bepaald ogenblik werd hij zelfs de grootste commerciële verhuurder van Cleveland.

User Login required

Navigating the Regulatory Maze: Where Compliance Meets Simplicity.

Embark on a journey beyond convoluted information, where compliance transforms into a strategic advantage. Click register to access our premium articles and stay steps ahead in the game. 🚀

The remainder of this article is exclusively available to our registered users!

Sign up for free to access:
  • 🚀 Premium articles: Get in-depth insights and expert analyses on trending topics.
  • 💡 First-rate content: Navigate complex frameworks with clarity using tips and regulatory guidelines.
  • 🌟 Expert insights: Unlock a trove of expert insights, keeping you steps ahead of ever-changing regulations.

Don’t stay in the dark—embrace clarity and confidence on your compliance journey ☀️ Subscribe now and get immediate access to all our premium content for free! 🎁

3 opmerkingen
  • Pideeco country: FR
     
    Saturday 26th of November 2022, 14:37

    Hello, very interesting piece, could you share the Europol study supporting the statement that: "Europol also found that 68% of criminal organizations in the EU have used the property market to legitimize their illegal proceeds."? The hyperlink provided does not work. Thanks!

  • Pideeco country: BE
     
    Monday 28th of November 2022, 08:55

    Dear Laure, thanks for letting us know. The link has been updated. Have a great day!

  • Pideeco country: NL
     
    Tuesday 18th of April 2023, 22:22

    Thanks for sharing us!

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Wat zijn negatieve media in AML? Leer welke bronnen kunnen worden gebruikt om negatief nieuws te detecteren en wat de t...

Know your Customer Sun 31 January 2021

Het witwassen van geld en mensenhandel zijn wereldwijde problemen die met elkaar samenhangen. Leer welke methoden mensen...

Know your Customer Thu 15 June 2023

Een consultant inhuren voor uw financiële instelling? Voorkom fouten en leer wat u moet weten voordat u met een adviesb...

Financial Institutions Thu 08 November 2018

Critici zijn van mening dat AML-boetes inefficiënt zijn, maar hoe kunnen ze worden verbeterd? Lees in ons artikel hoe w...

Due Diligence Fri 15 March 2024
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons