De wereldwijde economische gevolgen van de financiële crisis van 2008 hebben de regelgevers ertoe aangezet om hun regelgeving en controle over de financiële marktpartijen te versterken. Financiële instellingen worden vandaag geconfronteerd met een uitdagend regelgevingslandschap (MiFID2, AMLD5, GDPR, FATCA, CRS, CRD, UCITS, PRIIPS, FRTB, EMIR, ...), dat gepaard gaat met evaluaties van de regelgeving en dwingende maatregelen die hen ertoe aanzetten hun programma voor de naleving van de regelgeving door bedrijven als topprioriteit te herzien.


Wat is de definitie van Regtech of Regulatory Technology ?
De kosten van de herziening van de interne naleving van een nieuwe reeks voorschriften zijn voor alle ondernemingen een uitdaging en resulteren in operationele wijzigingen. Het updaten van het besturingssysteem van een werkende financiële organisatie om te voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten heeft aanzienlijke financiële gevolgen.

Het kan nodig zijn om de systeeminterfaces aan te passen of te vernieuwen, bedrijfsprocessen en workflows te rationaliseren, beleid en procedures te creëren of te actualiseren die de nieuwe compliance-methodologie en haar werkinstructies formaliseren.


De huidige kosten van niet-naleving kunnen veel hoger uitvallen dan het bedrag van compliancy met de regelgeving als de middelen ontoereikend worden geacht en bewezen zijn de oorzaak te zijn van slechte waakzaamheid of een gebrek aan controles die leiden tot misbruik van het financiële systeem.

Op dat cruciale moment hebben Reg Tech starters en Reg Tech-bedrijven op de financiële dienstenmarkt hun intrede gedaan, wat kosteneffectief is.

Compliance Reg Tech


Reg Tech, ook bekend als Regulatory Technology, is het beheer van regelgevende processen (risico's, monitoring, rapportage, beoordeling, compliance) door middel van innovatieve technologische oplossingen binnen een groot aantal bedrijfstakken, waarvan de financiële sector vandaag de dag de voorkeur en duidelijke focus heeft.


Reg Tech startups waren zich bewust van de moeilijkheden die financiële instellingen ondervonden om hun operationele systemen en processen voortdurend te hervormen om gelijke tred te houden met de trend van de uitbreiding van het regelgevende landschap en grepen de zakelijke kans aan om compliance-instrumenten aan te bieden die financiële organisaties helpen om de wettelijke vereisten efficiënter, kostenefficiënter en met meer flexibiliteit te verwerken.

Tegenwoordig groeit de Reg Tech industrie snel en Reg Tech bedrijven stappen over naar de belangrijkste en nieuwste financiële operatoren die innovatieve cloud computing technologie oplossingen leveren die hen helpen bij het analyseren en behandelen van hun gegevens op een meer complexe en geautomatiseerde manier. Kunstmatige intelligentie door middel van algoritmen voor machinaal leren stelt nieuwe normen voor patroonherkenning en wordt nu al gebruikt voor het opsporen en voorkomen van financiële misdrijven.


Fin Tech is een nieuwe industrie die innovatieve technologie toepast om financiële activiteiten te bedienen en te verbeteren. De bedrijven van Reg Tech geven nu al vorm aan de toekomstige normen voor de analyse, monitoring en rapportage van de naleving van de regelgeving door banken en financiële instellingen, maar Reg Tech is per definitie van toepassing op verschillende bedrijfstakken.
Een standaard definitie van Reg Tech classificeert het vaak als een subset van de Fin Tech, maar is het gerechtvaardigd?

De symbiose tussen financiën en informatietechnologie is al lang geleden tot stand gekomen. Fin Tech is een nieuwe industrie die innovatieve technologie toepast om financiële activiteiten te dienen en te verbeteren.

Terwijl Fin Tech en Reg Tech twee bedrijfstakken zijn die ten goede kunnen komen aan financiële instellingen, streeft Regulatory Technology naar een breder scala aan bedrijfstakken.
Gevoelige regelgeving heeft niet alleen betrekking op het bankwezen en de financiële sector. Overheidstoepassingen, de farmaceutische industrie en de human resource-diensten zouden de volgende generatie bedrijven kunnen zijn die kunnen profiteren van de Reg Tech-complianceplatforms en specifieke diensten om de kosten van de naleving van de regelgeving te verlagen.
Wat zijn Regtech versus Fintech-verschillen?

Bio-metrische technologie is het Fin Tech of Reg Tech ?

.
De lijn is dun tussen Fin Tech en Reg Tech. De zekerheid is dat de eerste industrie de tweede tot leven heeft gebracht en dat beide perfect gecombineerd kunnen worden. Reg Tech-bedrijven geven nu al vorm aan de toekomstige standaarden van banken en financiële instellingen voor analyse, monitoring en rapportage van de naleving van de regelgeving, maar Reg Tech is per definitie van toepassing op verschillende sectoren.


Reg Tech KYC en Reg Tech AML-oplossingen maken gebruik van technologie ter ondersteuning van de integratie van grootschalige analyse, monitoring en rapportage van relevante informatie in de preventieve due diligence-operaties van banken en financiële instellingen om het misbruik van het financiële systeem te bestrijden en om verdachte financiële criminaliteitssituaties zoals het witwassen van geld, belastingontwijking, terrorisme en de financiering van kernwapens te helpen opsporen.
Technologie als ruggegraat van de compliance processen binnen financiële instellingen hebben twee belangrijke illustraties:

RegTech KYC en RegTech AML

De Kennis van uw klant regelgeving of KYC is een belangrijk aandachtspunt onder de domeinen voor complianceverwerking.
De toepasbaarheid van snel veranderende regelgeving realiseren om ervoor te zorgen dat de juiste controles worden uitgevoerd is geen eenvoudig scenario.

Gedurende de hele zakelijke relatie moeten de financiële ondernemingen de identiteit van hun klanten identificeren en verifiëren.
Om te voorkomen dat financiële instellingen worden gebruikt voor criminele activiteiten zoals het witwassen van geld, is het continu monitoren van transacties en ander klantengedrag een complexe, maar noodzakelijke last om de relatie en individuele risicoprofielen te beoordelen.

De complexiteit van de identificatie- en verificatieprocessen en de voortdurend veranderende aspecten van deze variabelen leiden er vaak toe dat deze essentiële onderdelen van het opsporingsproces van financiële misdrijven worden toegewezen aan handmatige, dure en arbeidsintensieve opsporingsprocessen.
Hierdoor wordt uiteindelijk de financiële verantwoording in de strijd tegen het witwassen van geld en het voorkomen van misbruik van het financiële systeem blootgelegd.

Fin tech - Reg Tech Compliance KYC AML

Het toezicht op het transactiegedrag is een van de meest essentiële elementen om de compliance officers te helpen bij het opsporen van afwijkingen. De technologie achter de betalings- of ruildiensten van financiële bedrijven is ontworpen om de details van elke transactie die zich in hun netwerk afspeelt vast te leggen.
Door de technologie gestuurde mechanismen van de laatste tijd versterken de kennis en de controle van de patronen van de criminele activiteit die schuilgaan achter de gigantische hoeveelheid gegevenstransacties die door de detectiesystemen van de financiële instellingen worden uitgevoerd, ongelooflijk.
Kunstmatige intelligentie die al wordt gevoed door detectiescenario's en verbeterd met mechanismen voor patroonherkenning (machinaal leren), daagt compliance officers uit bij het opsporen van verdacht transactiegedrag.

De oplossingen van Reg Tech KYC en Reg Tech AML maken gebruik van technologie om de opname van grote hoeveelheden relevante informatie te bevorderen, door middel van preventieve due diligence-operaties bij banken en financiële instellingen om het misbruik van het financiële systeem te bestrijden en verdachte financiële misdrijven zoals het witwassen van geld, belastingontwijking, terrorisme en de financiering van kernwapens te helpen opsporen.
Voor zakelijke RegTech Compliance oplossingen en professionele begeleiding
Oscar Canario da Cunha - Pideeco Network Partner
Oscar Canario da Cunha Managing Director
5 opmerkingen
  • Pideeco country: PK
     
    Thursday 15th of October 2020, 08:14

    Thanks

  • Pideeco country: PK
     
    Thursday 29th of October 2020, 10:38

    The way you explain about regulatory and finTech and RegTech is very clear. Very good explained and knowledge able and clealy concept about this regulatory i would like to thank you

    Pideeco country: BE
     
    Tuesday 15th of December 2020, 09:55

    Thank you so much for your support Johnny, We will try to continue to publish good informative articles throughout the next year. Stay tuned!

  • Pideeco country: PH
     
    Wednesday 25th of November 2020, 12:43

    Interesting. This looks super cool. I haven't read it all yet, but I'll be back to read the rest of it.

    Pideeco country: BE
     
    Tuesday 15th of December 2020, 09:57

    Dear Roger, We hope that you have been able to enjoy the article in its entirety since your comment, for which we thank you warmly.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Panama Papers, Offshore Leaks en Swiss Leaks onthulden een donkere kant van financiën. Leer hoe de gegevens werden gel...

Know your Customer Fri 26 February 2021

Hoe gebruiken criminelen onroerend goed om geld wit te wassen? Leer hoe poortwachters een belangrijke rol spelen, voorbe...

Money Laundering Wed 18 May 2022

Exigences réglementaires et risque de conformité : une préoccupation majeure pour les institutions bancaires et finan...

Financial firms Tue 23 April 2019

Diem is de cryptocurrency die door Facebook is gecreëerd op basis van blockchain-technologie. Leer hoe het werkt en hoe...

Financial firms Tue 23 July 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons