In het huidige financiële moeilijke klimaat staan instellingen bloot aan tal van economische misbruiken, waardoor het noodzakelijk is preventieve maatregelen te nemen om de risico's te verminderen. Het gaat onder meer om het witwassen van geld (ML), de financiering van terrorisme (TF), corruptie, handel met voorkennis, embargo's en internationale sancties.


RBA- Risk Based Approach - United Kingdom - FCA
De Britse financiële dienstenautoriteit (FCA) was een van de eerste toezichthouders die samen met de Canadese en Australische financiële autoriteiten de risicogebaseerde aanpak (RBA) heeft gepromoot. De motivatie voor de ontwikkeling van een risicogericht kader kwam voort uit de behoefte van de autoriteit om zich aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen in de financiële sector, een gebied dat in het Verenigd Koninkrijk zeer vergevorderd is.


Bovendien ontstond door de economische ineenstorting de noodzaak om in de eerste plaats een risicobenadering te volgen. In 2000 werd in het kader van de Financial Services and Markets Act 2000 (gewijzigd bij de Financial Services Act 2012 en The Bank of England and Financial Services Act 2016), werden vier basisbeginselen ontwikkeld door het FCA: het behoud van het marktvertrouwen, het bieden van een passend niveau van bescherming aan de consument, de beperking van de mogelijkheden voor financiële criminaliteit en het bevorderen van de kennis van het publiek over het financiële stelsel. De manier om deze beginselen te bevorderen was voor FCA om zich te verbinden tot een "risicogebaseerde aanpak". In die zin heeft de FCA het ARROW-risicobeoordelingskader ontwikkeld ("Advanced Risk Response Operating FrameworkWork"). De wijzigingen zijn bedoeld om het toezicht door de Britse regelgevers en de Bank of England te vergemakkelijken.

Kort daarna volgden de Financial Action Task Force (FATF) en andere internationale organisaties die het principe hebben overgenomen en eraan hebben gewerkt en aanbevelingen en richtlijnen hebben gepubliceerd. De FATF-aanbevelingen voor 2012 (bijgewerkt in 2018) en de relevante Richtlijnen gepubliceerd door FATF worden nog steeds beschouwd als een referentie door veel professionals uit de industrie. De toepassing van een RBA is niet facultatief, maar een operationele vereiste voor de correcte implementatie van de FATF-normen.
FATF - Witwassen van geld en risicogebaseerde aanpak


Anti-witwassen - Compliance Consultancy
Risicogebaseerde aanpak

Bent u op zoek naar meer gedetailleerde informatie over de RBA ? Volg de dienstenpagina voor meer inzichten.



RBA: een efficiënt mechanisme voor risicopreventie

De Risk Based Approach is flexibeler dan de regelbenadering, omdat het de financiële instellingen de mogelijkheid biedt om de risico's in hun totaliteit in overweging te nemen. De op regels gebaseerde benadering vereist dat de regels worden nageleefd, ongeacht het onderliggende risico. Prioritering is ook een ander voordeel van de RBA. De rule-benadering bevordert niet de prioritering en alle voordelen die dit voor de onderneming kan opleveren.

RBA draagt bij aan de allocatie van bronnen en dit kan leiden tot meer winst, minder kosten en minder personeel. Aan de andere kant kan RBA complexer zijn om toe te passen dan een eenvoudige regelgebaseerde aanpak. De professionals moeten de inschatting van de risico's begrijpen en een overzicht hebben van de status van de onderneming, de positie in de markt, de manier van werken etc.
RBA - definitie van een risicobenadering op basis van een risicoanalyse
RBA is een methodiek die financiële instellingen helpt bij het omgaan met de risico's die zij identificeren. De RBA is afhankelijk van de beoordeling van de risico's die de financiële instellingen moeten uitvoeren om in een later stadium de RBA toe te passen. Het is dan ook duidelijk dat de risicobeoordeling de basis vormt voor de RBA van een instelling. De professionals moeten naar het globale beeld van hun bedrijf kijken om de RBA op de juiste wijze te kunnen gebruiken.


Bovendien is het voor de juiste implementatie van RBA van belang dat de betrokken professionals de juiste training hebben gevolgd en ervaring hebben opgedaan om de risicobeoordeling te evalueren. Er moet rekening worden gehouden met het toepasselijke wettelijke kader en de richtsnoeren van de relevante autoriteiten. Een gemeenschappelijke interpretatie van de RBA-mechanismen is van essentieel belang voor de toezichthouders en de financiële instellingen.
Carrière- en financiële studies - Witwassen van geld en een op risico's gebaseerde aanpak


RBA helpt financiële instellingen om hun middelen zo efficiënt mogelijk toe te wijzen, wat betekent dat de instelling in staat is om prioriteiten te stellen en zich te concentreren op essentiële risico's en preventieve maatregelen toe te passen die in overeenstemming zijn met de aard van de risico's.

De RBA helpt financiële instellingen om hun middelen zo efficiënt mogelijk toe te wijzen, wat betekent dat de instelling in staat is om prioriteiten te stellen en zich te concentreren op essentiële risico's en preventieve maatregelen toe te passen die in verhouding staan tot de aard van de risico's. De RBA is een belangrijke factor bij de beoordeling van de risico's die zij moeten nemen. Domeinen van minder belangrijke risico's zouden lichtere maatregelen kunnen toepassen.


Deze aanpak kan de productiviteit en de winst op lange termijn van de instelling redden.

Dezelfde risico's kunnen verschillend worden beoordeeld, afhankelijk van de verschillende sectoren en het bedrijfsmodel. RBA is geschikt voor kleine bedrijven omdat het hen flexibiliteit biedt, afhankelijk van de beoordeling van de specifieke risico's. De RBA is geschikt voor kleine bedrijven omdat het hen flexibiliteit biedt, afhankelijk van de beoordeling van de specifieke risico's.


Risico's en een op regels gebaseerde aanpak: een kritische kijk op het nieuwe en oude regime


0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Aangezien PEP's een controversieel onderwerp zijn in de banksector, is het belangrijk een verscherpt klantenonderzoe...

Financial Institutions Wed 28 December 2022

Ontdek alle resultaten van de Plenaire Week van de Financiële Actiegroep Witwassen van Geld (FATF) van 13 tot 18 oktobe...

AML Sun 27 October 2019

Transaction monitoring is een essentieel onderdeel van de interne controlemaatregelen van de verplichte entiteiten met b...

Due Diligence Mon 16 December 2019

Wat is Regulatory Technology of RegTech? Leer het verschil met FinTech en hoe RegTech compliance organisaties helpt om w...

Financial Institutions Mon 01 April 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons