De populariteit van cryptocurrencies is de afgelopen jaren sterk toegenomen, waarbij steeds meer particulieren en bedrijven ze gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder internationale geldtransfers en online aankopen. Om de integriteit van het wereldwijde financiële systeem te beschermen en illegaal gebruik van cryptocurrencies tot een minimum te beperken, is het noodzakelijk om anti-witwasregelgeving (AML) op de sector toe te passen.

In het rapport van de Financial Action Task Force (FATF) uit 2014 over de potentiële risico's van witwassen en terrorismefinanciering in de wereld van de cryptocurrency's werd gewezen op de openheid voor anonimiteit bij cryptocurrency-transacties, het wereldwijde en gesegmenteerde bereik van virtuele valuta's en het gebrek aan centraal toezicht op de gedecentraliseerde handel in cryptocurrency's. Nadat het rapport was gepubliceerd, begonnen regelgevende instanties AML-aanbevelingen voor virtuele valuta en cryptocurrencybeurzen aan te nemen.

blockchain
De FATF heeft haar normen in oktober 2021 bijgewerkt om richtsnoeren te geven voor de toepassing van de normen op activiteiten met betrekking tot virtuele activa (VA) en Virtual Asset Service Providers (VASP's) om het risico van witwassen en financiering van terrorisme in verband met VA-activiteiten te verminderen en de integriteit van het wereldwijde financiële stelsel te beschermen.

Cryptocurrency is van nature een gedecentraliseerde vorm van geld die gemakkelijk over de grenzen heen kan worden overgedragen. Hoewel het waar is dat cryptocurrencies kunnen worden gebruikt voor anonieme uitwisseling, is deze anonimiteit niet absoluut. Een van de belangrijkste manieren waarop cryptocurrency-transacties worden getraceerd is met behulp van openbare grootboeken, die worden bijgehouden op een blockchain.
Elke transactie in cryptocurrency wordt geregistreerd op de blockchain, samen met informatie over de verzender en de ontvanger. Dit betekent dat het mogelijk is de stroom van cryptocurrency van de ene persoon of entiteit naar de andere te traceren door de blockchain te analyseren.
aml-cryptocurrency-regulation-crypto
Elke transactie in cryptocurrency wordt geregistreerd op de blockchain, samen met informatie over de verzender en de ontvanger. Dit betekent dat het mogelijk is de stroom van cryptocurrency van de ene persoon of entiteit naar de andere te traceren door de blockchain te analyseren.

Hoewel het risico vrij laag is in vergelijking met traditionele betaalmethoden, zoals contant geld en bankoverschrijvingen, zorgt de AML-regelgeving in de cryptoruimte ervoor dat cryptocurrency-beurzen gebruikers verplichten tot controles van know-your-customer (KYC) en anti-witwaspraktijken (AML), wat helpt om de bij een transactie betrokken partijen te identificeren en tot doel heeft het aantal illegale toepassingen van cryptocurrency tot een minimum te beperken.

aml-cryptocurrency-regulation-how-blockchain-works-NL

Hier volgen enkele voorbeelden van de vele gevallen van het witwassen van geld via cryptocurrencies die de afgelopen jaren zijn gemeld :
  • 1

    In 2018, klaagde het Amerikaanse ministerie van Justitie een Rus genaamd Alexander Vinnik aan voor het uitvoeren van een witwasoperatie waarbij bitcoin werd gebruikt. Vinnik werd beschuldigd van de exploitatie van BTC-e, een bitcoinbeurs zonder vergunning, die werd gebruikt om de opbrengsten van verschillende criminele activiteiten wit te wassen, waaronder de verkoop van valse identificatiedocumenten en gestolen creditcardinformatie. Het DOJ beweerde dat Vinnik ongeveer 4 miljard dollar heeft witgewassen via BTC-e.

  • 2

    Een andere zaak in 2018, de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) klaagde het bedrijf Arise Bank en zijn oprichters aan voor het uitvoeren van een frauduleuze initial coin offering (ICO) en het gebruik van de opbrengsten om een Ponzi-schema uit te voeren. De SEC beweerde dat de gedaagden 600 miljoen dollar bij investeerders ophaalden door valselijk te beweren dat ze een FDIC-verzekerde bank hadden overgenomen en de fondsen gebruikten om een platform voor cryptocurrency-bankieren te ontwikkelen. De gedaagden zouden beleggersgelden hebben gebruikt om persoonlijke uitgaven te betalen en de verliezen van mislukte beleggingen te dekken. De gedaagden schikten met de SEC en kwamen overeen boetes te betalen en geld terug te geven aan beleggers.

  • 3

    In 2020, klaagde het Amerikaanse ministerie van Justitie een Oekraïner genaamd Andrii Kolpakov aan voor het witwassen van geld voor zijn rol in een cybercriminele organisatie waarbij cryptocurrency werden gebruikt. Kolpakov was voor het gebruik van bitcoin voor het witwassen van de opbrengsten van een oplichting in een vorm van een zakelijk e-mail die Amerikaanse bedrijven bedreigde. De aanvallen resulteerden in meer dan 1 miljard dollar aan verliezen voor verschillende financiële instellingen, handelsverwerkers, verzekeringsmaatschappijen, retail bedrijven en individuele kaarthouders. The BEC scheme involved sending fake emails to companies, purporting to be from a legitimate vendor, and requesting payment for invoices.



aml-cryptocurrency-regulation-vasp
AML-regelgeving in de cryptoruimte betreft VASP's, oftewel alle entiteiten die handelen in cryptocurrency, waaronder cryptobeurzen, wallet providers en andere financiële instellingen. VASP's moeten voldoen aan de AML-regelgeving in de landen waar ze actief zijn, en als ze dat niet doen, kan dat leiden tot aanzienlijke boetes, reputatieschade, het intrekken van de licentie en andere straffen.

Naleving van AML-regelgeving kan een uitdaging en kostbaar zijn voor cryptobedrijven, omdat AML-regelgeving complex kan zijn en aan verandering onderhevig, wat het voor bedrijven moeilijk kan maken om up-to-date en compliant te blijven. Bedrijven moeten mogelijk investeren in opleiding en professionele ontwikkeling voor hun personeel om ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste regelgeving om de integriteit van het financiële systeem te handhaven en te beschermen tegen het gebruik van cryptocurrency voor illegale activiteiten.

Anti-witwaswetten voor cryptocurrency variëren van land tot land. In het algemeen is de regelgeving voor crypto echter geïntegreerd in AML-processen die vereisen dat beurzen en andere financiële instellingen bepaalde maatregelen nemen om de identiteit van hun klanten te identificeren en te verifiëren, en om verdachte activiteiten te controleren en te melden.
Deze maatregelen omvatten klantenonderzoeksprocedures, zoals het verkrijgen en verifiëren van identificatiedocumenten en informatie over het doel en de beoogde aard van de zakelijke relatie. Zij omvatten ook systemen voor de controle van transacties om ongebruikelijke of mogelijk illegale activiteiten op te sporen en te signaleren, en de melding van verdachte activiteiten aan de bevoegde autoriteiten.
aml-cryptocurrency-regulation-verify-identification

Regelgeving voor cryptocurrency's is een belangrijk aandachtspunt voor regelgevers wereldwijd: ongeveer 95% van de regelgevers werkt momenteel aan de ontwikkeling van regelgeving voor de sector. De crypto-industrie zelf steunt de regelgevingsinspanningen en ziet deze als legitimering en groei van de sector. De Financial Action Task Force (FATF) heeft onlangs virtual asset service providers (VASP) gedefinieerd om cryptocurrency-beurzen, uitgevers van stablecoins, gedecentraliseerde financiële protocollen (DeFi) en marktplaatsen voor niet-fungibele tokens (NFT) te omvatten, wat de weg vrijmaakt voor regelgevingsinspanningen in verschillende landen.

US In de Verenigde Staten leggen de Bank Secrecy Act en de uitvoeringsbepalingen daarvan AML-verplichtingen op aan financiële instellingen, waaronder cryptobeurzen. De Act vereist dat deze instellingen een schriftelijk AML-programma implementeren, interne controles instellen en onderhouden, en verdachte activiteiten melden. De wet vereist ook dat financiële instellingen Currency Transaction Reports (CTR's) indienen voor transacties met contant geld of andere monetaire instrumenten van meer dan $10.000, en Suspicious Activity Reports (SAR's) indienen voor transacties waarbij mogelijk sprake is van witwassen of financiering van terrorisme.

UE In de Europese Unie, legt de
vijfde anti-witwasrichtlijn (5AMLD) AML-verplichtingen op aan beurzen voor virtuele valuta en aanbieders van bewaarportefeuilles. De richtlijn vereist dat deze entiteiten de identiteit van hun klanten identificeren en verifiëren, en verdachte activiteiten aan de bevoegde autoriteiten melden. De richtlijn vereist ook dat de lidstaten nationale registers van informatie over uiteindelijke begunstigden van vennootschappen en trusts opzetten, en gecentraliseerde bankrekeningregisters of gelijkwaardige systemen instellen. Het Europees Parlement heeft onlangs gestemd voor een limiet van 1.000 euros op cryptotransacties waarbij de klant niet kan worden geïdentificeerd, waarbij entiteiten zoals banken en beheerders van crypto-activa de identiteit van klanten, hun eigendom en de zeggenschap over het bedrijf moeten verifiëren en waarbij NFT's worden onderworpen aan antiwitwasregels.


CA In Canada leggen de Proceeds of Crime (Money Laundering) and Terrorist Financing Act en de voorschriften daarvan AML-verplichtingen op aan financiële instellingen, waaronder beurzen voor virtuele valuta en bepaalde andere bedrijven die handelen in virtuele valuta. Deze entiteiten moeten een nalevingsprogramma invoeren, bepaalde gegevens bijhouden en verdachte transacties en grote geldtransacties melden aan het Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada (FINTRAC).

AU In Australië leggen de Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing Act en de bijbehorende regelgeving AML-verplichtingen op aan financiële instellingen, waaronder aanbieders van digitale valuta. Deze entiteiten moeten een nalevingsprogramma invoeren, bepaalde gegevens bijhouden en verdachte transacties melden aan het Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC).

AU In Afrika werd de Namibia Virtual Assets Act 2023 in juli 2023 wet en is bedoeld om consumentenbescherming te waarborgen, marktexploitatie een halt toe te roepen, het witwassen van geld een halt toe te roepen en een regelgevende instantie op te richten om aanbieders van virtuele activadiensten en aanverwante activiteiten te controleren en te overzien.


Het gebruik van technologie, zoals blockchain-analysetools, kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen, zal een steeds belangrijkere rol spelen in de toekomst van de AML-regelgeving voor cryptocurrency. Deze technologieën kunnen helpen bij het automatiseren en stroomlijnen van AML-processen, waardoor de naleving efficiënter en effectiever wordt.

Er zijn echter ook beperkingen aan het gebruik van technologie in deze context, zoals de mogelijkheid van fout-positieve resultaten en de noodzaak van menselijk toezicht en interpretatie. Bovendien geeft het gebruik van dergelijke technologieën aanleiding tot bezorgdheid over de privacy en de veiligheid, die zorgvuldig moet worden overwogen en aangepakt.
aml-cryptocurrency-regulation-technology

De AML-regelgeving voor cryptocurrency zal zich in de loop der tijd blijven ontwikkelen en verfijnen, naarmate de sector en de regelgeving veranderen. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen ontstaan die nieuwe risico's en uitdagingen voor AML-naleving met zich meebrengen. Het is belangrijk dat de toezichthoudende instanties op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen en hun regelgeving dienovereenkomstig aanpassen. Internationale samenwerking en coördinatie zullen waarschijnlijk een belangrijke factor blijven in de ontwikkeling van AML-regelgeving voor cryptocurrency, aangezien de aard van de sector mondiaal en grensoverschrijdend is.
1 opmerkingen
  • Pideeco country: NL
     
    Tuesday 27th of February 2024, 14:54

    Super dit wat een informatie die word gedeeld dat mensen kunnen zien dat bedrijven niet alles zo maar kunnen doen en zich aan een hoop regels moeten houden of hun licentie word in getrokken daar kunnen mensen eens best bij stil staan , voor ze een oordeel geven over een bedrijf , bedankt voor deze hele goede informatie.

opmerkingen toevoegen

Click to watch the associated videos

AML & Virtual Assets Episode I - The Importance of AML Regulations in the Crypto Space

AML & Virtual Assets Episode II - Examples of Money Laundering Through Cryptocurrencies

AML & Virtual Assets Episode III - Current AML Laws for Cryptocurrencies

Gerelateerde artikelen

Hoe wassen criminelen hun vuile geld wit? Ontdek hoe loot boxes, carding en hacken wordt gebruikt om geld wit te wassen ...

Cryptocurrencies Mon 09 March 2020

De 5e AML-richtlijn is aangenomen door de Raad van de Europese Unie. Leer de geschiedenis van de richtlijnen kennen en ...

5AMLD Sat 12 May 2018

Wat is open bankieren? Ontdek hoe banken dankzij deze innovatie beter kunnen inspelen op de behoeften van hun particuli...

EU Sun 15 September 2019

Is Google gebonden aan het GDPR-recht om te worden vergeten? Lees meer over de uitspraak van het HvJ van 2019 over dit ...

Digital Wed 02 October 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons