Een sterke compliancecultuur helpt de basis te leggen voor een blijvende positieve impact voor een bedrijf, zijn werknemers en zijn klanten door ethische praktijken, duidelijke waarden en de naleving van lokale en internationale wetgeving. Ondanks de voordelen en de wettelijke noodzaak, slagen de meeste bedrijven er niet in om een goede compliancecultuur te hebben. Hoe kan dit worden verbeterd?

In een tijdperk van toegenomen regelgeving en dynamische bedrijfslandschappen hebben organisaties meer dan ooit behoefte aan een proactieve benadering van de compliancecultuur.

Een robuuste compliancecultuur beschermt een organisatie niet alleen tegen juridische problemen en reputatieschade, maar bevordert ook een cultuur waarin eerlijkheid, openheid en verantwoordingsplicht hoog in het vaandel staan. Organisaties kunnen vertrouwen kweken, de betrokkenheid van werknemers aanmoedigen en duurzame banden met klanten creëren door compliance als een fundamentele waarde te beschouwen.
Compliance culture engagement

In een onderzoek uitgevoerd door Pideeco gelooft 63% van de 208 ondervraagde complianceprofessionals dat een zwakke compliancecultuur een belangrijk probleem is dat bijdraagt aan het falen van AML-programma's in bepaalde financiële instellingen. Laten we eens kijken hoe dit kan worden gecorrigeerd.

Compliance Culture Statistics


Wat is nalevingscultuur?

Compliancecultuur kan worden gedefinieerd als een intrinsiek en fundamenteel element van de algemene cultuur van een bedrijf waarin de missie van de organisatie, de waarden en de naleving van de wetgeving tot uiting komen in het dagelijkse werk van elke medewerker.

Alle werknemers - van de hoogste directeur tot de nieuwste stagiair - moeten compliance in hun dagelijkse werk integreren in plaats van de taak alleen aan de compliance afdeling toe te vertrouwen. De commerciële omgang met klanten, de banden tussen afdelingen, de relaties tussen collega's, en de communicatie met regelgevers moeten allemaal de ethische idealen van een bedrijf weerspiegelen.


Waarom is een nalevingscultuur belangrijk?

Een sterke compliancecultuur heeft een aantal langdurige gunstige effecten op een bedrijf, zijn activiteiten met klanten en zijn personeel. Daartoe behoren een groter vertrouwen van de consument, minder juridische risico's en risico's voor de reputatie, een grotere operationele doeltreffendheid en een betere moraal en werktevredenheid bij het personeel.
Compliance culture and ethics
Dit helpt uw bedrijf niet alleen om productiever te zijn en uit de problemen te blijven, maar het stopt en rapporteert ook onethisch of oneerlijk gedrag en helpt criminele activiteiten tegen te gaan. Daarnaast zorgt het stimuleren van een nalevingscultuur voor duurzaamheid op de lange termijn door zich te houden aan wettelijke normen en best practices.
Een slechte compliancecultuur kan daarentegen ernstige gevolgen hebben voor een bedrijf. Onethisch gedrag van werknemers, slechte communicatie, onwetendheid over compliance-gerelateerde kwesties of de neiging om onethische praktijken door de vingers te zien, kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben, waaronder dure boetes voor een bedrijf of reputatieverlies, onder andere.


Wat zijn de elementen van een sterke compliancecultuur?

Een sterke compliancecultuur is het hoogtepunt van de volgende componenten:

  • 1

    Efficiënt beleid en efficiënte procedures: Goed ontworpen beleidsregels en procedures scheppen duidelijkheid en consistentie in de nalevingsverwachtingen en leiden werknemers naar de juiste handelwijze.

  • 2

    Effectieve compliance-afdeling: Een competente complianceafdeling zorgt voor de succesvolle implementatie van en het toezicht op compliance-initiatieven, het beperken van risico's en het bevorderen van de naleving van voorschriften.

  • 3

    Tone from the top (topmanagement): senior management toewijding aan naleving stelt de norm voor ethisch gedrag en naleving van regelgeving in de hele organisatie.

  • 4

    Dynamische training: Interactieve en uitgebreide trainingsprogramma's voorzien werknemers van de kennis en vaardigheden om uitdagingen op het gebied van naleving effectief het hoofd te bieden.

  • 5

    Succesvolle betrokkenheid van werknemers: Medewerkers betrekken bij initiatieven op het gebied van naleving bevordert een gevoel van eigenaarschap, verantwoordelijkheid en actieve deelname aan het handhaven van een cultuur van naleving.

  • 6

    Hoogwaardige technologie en gereedschappen: Het gebruik van geavanceerde technologie en tools verbetert de efficiëntie, het gegevensbeheer en de besluitvorming in complianceprocessen, waardoor organisaties zich effectief kunnen aanpassen aan veranderende regelgevingen.


How to Improve Compliance Culture


Hoe bevorder je een nalevingscultuur?

Het bevorderen van een nalevingscultuur moet een regelmatige inspanning zijn die een collectief engagement van alle werknemers van het bedrijf stimuleert.
Compliance culture and senior management
De betrokkenheid van het senior management is ook een essentiële factor voor het succes van een effectieve compliance-mentaliteit. Deze praktijk, die bekend staat als tone from the top, houdt in dat senior managers ethisch gedrag promoten, aansprakelijkheid aanmoedigen, betrokkenheid bij compliance tonen en de nodige middelen ter beschikking stellen om een cultuur van integriteit te bevorderen.

Laten we eens kijken hoe de compliance afdeling en het senior management gebruikt kunnen worden om de compliancecultuur te bevorderen:

De rol van de compliance afdeling

De complianceafdeling van een financiële instelling speelt een sleutelrol in het bevorderen van een solide compliancecultuur. Ze leggen de wettelijke vereisten uit en brengen ze over, geven personeelsleden richtlijnen en training en houden in de gaten of de interne en externe vereisten worden nageleefd.

Ze creëren een cultuur waarin ethische normen worden gerespecteerd en geanticipeerd in de hele organisatie door niet-naleving aan te pakken, risicobeoordelingen uit te voeren en een compliancebeleid op te stellen en te handhaven. Het organiseren van dynamische opleidingen en het ontwikkelen van werknemersbetrokkenheid via verschillende activiteiten zijn ook essentiële taken van de complianceafdeling die een positieve compliancecultuur helpen bevorderen.
Compliance culture role compliance department

De rol van het senior management

Het senior management zet de toon vanaf de top door hun betrokkenheid bij naleving te tonen. Ze benadrukken de waarde van ethisch gedrag en naleving van de regelgeving voor al het personeel door middel van voortdurende communicatie. Het senior management geeft duidelijk aan dat naleving een belangrijk onderdeel is van de algemene mentaliteit van de organisatie door naleving op te nemen in de missie, visie en waarden van het bedrijf.

Ze verdelen ook de benodigde fondsen en hulp om naleving binnen een bedrijf aan te moedigen door de afdeling naleving voldoende personeel en instrumenten om hun taken effectief uit te voeren.

Het senior management toont zijn toewijding aan het bevorderen van een compliance-bewuste sfeer door te investeren in compliance-infrastructuur.


Nalevingscultuur: een voortdurende betrokkenheid

Het ontwikkelen van een compliancecultuur is een voortdurende verbintenis die voortdurende aandacht en actieve deelname vereist. Het gaat verder dan alleen het naleven van regels.

Compliance culture training
De duidelijke communicatie van de waarden, verwachtingen en uitgebreide gedragscodes van een organisatie is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat elke werknemer de toewijding van het bedrijf aan naleving begrijpt. Dit moet gebeuren door middel van efficiënte beleidsregels en procedures, dynamische trainingssessies en interessante (en waarom niet leuke) activiteiten voor de betrokkenheid van werknemers.

Transparante kanalen creëren voor communicatie en rapportage, zoals meldpunten voor klokkenluiders, ondersteunt een cultuur die een open dialoog en vertrouwen aanmoedigt. Het handhaven van hoge ethische normen en naleving van de regelgeving is een voortdurende reis die collectieve toewijding vereist.
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Diem is de cryptocurrency die door Facebook is gecreëerd op basis van blockchain-technologie. Leer hoe het werkt en hoe...

Financial firms Tue 23 July 2019

Wat zijn Golden Visa-programma's en hoe worden ze gebruikt om corruptie en het witwassen van geld te propageren? Lee...

Financial Institutions Fri 25 November 2022

Exigences réglementaires et risque de conformité : une préoccupation majeure pour les institutions bancaires et finan...

Top-down Tue 23 April 2019

Wat is Regulatory Technology of RegTech? Leer het verschil met FinTech en hoe RegTech compliance organisaties helpt om w...

Financial firms Mon 01 April 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons