Elk jaar wordt de vrijheid van miljoenen onschuldige levens gestolen terwijl een illegale geldstroom blijft doorgaan, verborgen achter geraffineerde witwasstrategieën. Deze verstrengelde onderwereld berooft niet alleen van de menselijke waardigheid, maar vormt ook een enorme uitdaging voor wetshandhavingsinstanties over de hele wereld. Slachtoffers blijven naamloos, daders ongestraft, hun sporen verduisterd door lagen van financieel bedrog. Maar hoe werken deze schimmige sectoren? En hoe kunnen we ze ontmantelen om gerechtigheid te herstellen?

Geschat wordt dat mensenhandel een wereldwijde winst van 29,4 miljard dollar genereert met ongeveer 27,6 miljoen mensen die niet vrij kunnen kiezen hoe ze willen leven en werken, zoals gerapporteerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en Walk Free.
Human trafficking alarming statistics
Deze veelzeggende en alarmerende statistiek laat zien hoe wijdverbreid en ingrijpend mensenhandel wereldwijd is. Dergelijke criminele activiteiten schenden niet alleen de mensenrechten, maar financieren ook ander onwettig gedrag, zoals drugshandel en corruptie.

Dit artikel onderzoekt de sinistere nexus tussen mensenhandel en het witwassen van geld, brengt de verborgen mechanismen aan het licht die deze illegale activiteiten voeden en onderzoekt manieren om de daders te ontmaskeren en voor het gerecht te brengen.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel verwijst naar het werven, vervoeren, overbrengen, herbergen of opvangen van mensen met gebruik van geweld, fraude of misleiding met als doel hen uit te buiten voor winst. Dit misdrijf treft mensen van alle leeftijden, geslachten en achtergronden en komt voor in verschillende regio's over de hele wereld. Mensenhandelaars nemen vaak hun toevlucht tot geweld of frauduleuze uitzendbureaus en ze kunnen hun slachtoffers valse beloften doen over onderwijs en kansen op werk om hen te lokken en te dwingen.

Mensenhandel is een clandestiene misdaad, die vaak vergemakkelijkt wordt door taalbarrières, angst voor mensenhandelaars en/of angst voor wetshandhaving, wat slachtoffers ervan kan weerhouden hulp te zoeken. Mensenhandelaars zoeken kwetsbare mensen om verschillende redenen, zoals economische problemen, psychologische of emotionele kwetsbaarheid, een gebrek aan sociaal vangnet, natuurrampen en politieke instabiliteit.

Volgens het FATF-rapport van 2018, Er zijn drie hoofdcategorieën van mensenhandel:

FATF three categories of human trafficking


Wat is het verband tussen witwassen en mensenhandel?

Mensenhandel vormt een ernstig risico voor de rechtsstaat en brengt de veiligheid van mensen wereldwijd in gevaar. Het is niet alleen een flagrante schending van de mensenrechten, maar het wordt ook beschouwd als een van de meest lucratieve misdaden ter wereld. In de Amerikaanse nationale strategie voor de bestrijding van terrorisme en andere illegale financiering van het Ministerie van Financiën in 2020 wordt het witwassen van geld in verband met mensenhandel zelfs erkend als een belangrijke bedreiging voor de illegale financiering in de Verenigde Staten.

De financiële activiteit die gegenereerd wordt door mensenhandel omvat een reeks illegale praktijken zoals betalingen voor transport en logistiek, inclusief hotels of vliegtuigtickets, opbrengsten uit de uitbuiting van slachtoffers en de verkoop van goederen, geldbewegingen, omkoping en corrupte transacties. Deze financiële activiteiten kunnen ook potentiële witwastechnieken zijn die gebruikt worden om winst te genereren of om de herkomst van het geld te verbergen.
Human trafficking transportation


Wat voor technieken gebruiken mensenhandelaars om geld wit te wassen?

Mensenhandelaars in de banksector houden zich met verschillende tactieken bezig met het witwassen van geld. Ze helpen mensenhandelaren vaak met het openen van bankrekeningen en het aanschaffen van prepaid kaarten. Om grote geldbedragen te verplaatsen, maken ze gebruik van banken en geldtransferdiensten. Ze vergezellen slachtoffers ook naar financiële instellingen om stortingen te structureren die net onder de drempel blijven die geen onderzoek door de financiële instelling zou uitlokken, zodat ze niet ontdekt worden.

Human trafficking front business
Tom zwart geld wit te wassen en als dekmantel voor illegale prostitutie en mensenhandel zetten criminelen vaak bedrijven op zoals modellenbureaus, reisbureaus, massagesalons, uitzendbureaus of babysitdiensten. Onroerend goed, vooral het verhuren van kamers voor prostitutie, is ook een techniek die door criminelen wordt gebruikt.

In april 2023 hebben Roemeense en Ierse rechtshandhavingsinstanties met steun van Eurojust een Roemeense mensenhandelbende die opereerde in Ierland. Er werd ontdekt dat de criminelen de opbrengsten van de seksuele uitbuiting van hun slachtoffers witwasten via snelle geldtransferdiensten, bankrekeningen op naam van tussenpersonen en vastgoedbedrijven die in Roemenië waren opgezet.

In het verslag "Laundering of proceeds from human trafficking for sexual exploitation," het Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada (FINTRAC) merkte ook op dat criminelen hun illegale winsten uit mensenhandel vaak witwassen via online en fysieke casino's, virtuele valuta, voorafbetaalde creditcards, cadeaubonnen en beleggingsrekeningen.

Een andere veelgebruikte aanpak van mensenhandelaren is het gebruik van lege vennootschappen om illegale winsten te verbergen, vooral uit massagesalons. Deze techniek wordt vaak gebruikt vanwege de geheimzinnigheid rond uiteindelijke begunstigden en het gemak waarmee dergelijke bedrijven kunnen worden opgericht. Deze lege omhulsels dienen om tijdelijk geld vast te houden en toegang te krijgen tot het financiële systeem, zodat illegale winsten uiteindelijk het land kunnen verlaten via bankoverschrijvingen en andere banktransacties.


Hoe kunnen financiële instellingen mensenhandel tegengaan?

Financiële instellingen spelen een centrale rol in het tegengaan van illegale geldstromen afkomstig uit mensenhandel. Ze vormen niet alleen de eerste verdedigingslinie tegen criminelen die hun zuur verdiende geld willen witwassen of uitgeven, maar ze helpen ook om mensenhandelaren en hun geldstromen te rapporteren aan autoriteiten en meldpunten.

Herkenbare rode vlaggen in de banksector zijn onder andere:

  • Surveillance van slachtoffers: Klanten worden begeleid door een persoon die in hun plaats beslissingen neemt en hen niet toestaat om met bankmedewerkers te praten. Deze persoon heeft vaak weinig met hen te maken.

  • Multi-accounting: Personen die meerdere rekeningen op hun naam hebben en vaak geld overmaken naar andere personen met wie ze geen relatie hebben.

  • Contante transacties: frequente stortingen van contant geld of frequente transacties met contant geld.


AML-experts kunnen deze rode vlaggen in de gaten houden door de volgende acties uit te voeren:

  • Identificeren van de klant en alle personen die hem vergezellen.

  • De legitimiteit van de ontvangen documenten controleren.

  • Monitoring van transacties van klanten, vooral als de klant een bedrijf is met een hoog risico op betrokkenheid bij mensenhandel.

  • Alle bedrijven met een hoog risico op mensenhandel verheffen tot klanten met een hoog risico.



Welke wetgeving helpt het witwassen van geld uit mensenhandel tegen te gaan?

De wet ter bescherming van slachtoffers van mensenhandel van 2000 (TVPA) voorziet de Amerikaanse regering van nieuwe middelen en strategieën om hedendaagse vormen van slavernij in het land en over de grenzen uit te roeien. De TVPA versterkte de bescherming van slachtoffers van mensenhandel in de Verenigde Staten, stelde beschermende maatregelen in voor buitenlandse onderdanen die slachtoffer zijn van mensenhandel en versterkte de inspanningen van de Amerikaanse overheid om mensenhandel te voorkomen.
Human trafficking penalties
Daarnaast versterkte de TVPA het vermogen van federale aanklagers om mensenhandelaars ter verantwoording te roepen door nieuwe strafbepalingen in te voeren en de straffen voor bestaande mensenhandelovertredingen te verhogen.

In de EU, de 6e AMLD bevat een lijst van 22 basisdelicten waarmee alle EU-lidstaten rekening moeten houden bij de handhaving van antiwitwasmaatregelen, waaronder mensenhandel. Door de financiële stromen die verband houden met mensenhandel en andere ernstige misdrijven in kaart te brengen en aan te pakken, wil de 6e antiwitwasrichtlijn criminele netwerken ontwrichten en voorkomen dat kwetsbare personen worden uitgebuit.
Daarnaast verbetert de richtlijn de internationale samenwerking en informatie-uitwisseling tussen rechtsgebieden, wat kan helpen om de financiële activiteiten van mensenhandelaren over de grenzen heen te identificeren en op te sporen.
Human trafficking international cooperation

De moderne slavernijwet 2015 is een Britse wet gericht op het voorkomen van moderne slavernij, waaronder dwangarbeid en mensenhandel. De wet verplicht bedrijven die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk met een omzet van £36 miljoen of meer om een jaarlijkse verklaring op te stellen waarin ze de stappen beschrijven die ze hebben genomen om moderne slavernij in hun activiteiten en toeleveringsketens te identificeren en te voorkomen. De wet introduceerde ook strengere straffen voor degenen die betrokken zijn bij moderne slavernij en stelde de rol van de onafhankelijke commissaris voor de bestrijding van slavernij in om leiding te geven aan de inspanningen om moderne slavernij in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. De wet is geprezen voor zijn innovatieve aanpak van moderne slavernij en heeft soortgelijke wetgeving in andere landen beïnvloed.

Map of human trafficking



Wat is de toekomst van AML en mensenhandel?

De EU heeft haar vierjarenstrategie voor de bestrijding van mensenhandel in 2021 gelanceerd. Een van de prioriteiten is het doorbreken van het bedrijfsmodel van mensenhandelaars, zowel online als offline, door samen te werken met techbedrijven om hun toegang tot platforms zoals e-commerce en banken. De EU heeft 13 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de volledige implementatie van deze doelen.
Human trafficking progress
De Algemene Vergadering houdt de voortgang bij van de uitvoering van het wereldwijde actieplan ter bestrijding van mensenhandel. In de beoordeling die in 2021 werd uitgevoerd, werd erkend dat er vooruitgang is geboekt en dat er bepaalde resultaten zijn behaald, zoals een betere opsporing van slachtoffers van mensenhandel en een betere gegevensdekking.

De toekomst van AML in mensenhandel zal waarschijnlijk bestaan uit de ontwikkeling van meer geavanceerde en technologiegedreven benaderingen die financiële transacties in verband met mensenhandel kunnen detecteren en traceren, zoals software voor digitale identiteitsverificatie en het gebruik van geavanceerde blockchaintechnologie. AI en machine learning kunnen worden gebruikt om de uitgavenpatronen van een klant te beoordelen aan de hand van meerdere variabelen over een dynamische periode in plaats van te vertrouwen op een statische transactiedrempel.

De strijd tegen mensenhandel is een kritieke kwestie en AML kan een essentiële rol spelen bij het voorkomen en verstoren van de financiële stromen die deze illegale handel ondersteunen.
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

E-commerce heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop wij zaken doen, maar wordt ook gebruikt voor criminele...

Anti Money Laundering Wed 29 March 2023

Diem is de cryptocurrency die door Facebook is gecreëerd op basis van blockchain-technologie. Leer hoe het werkt en hoe...

Money Laundering Tue 23 July 2019

Wat zijn lege vennootschappen en wat zijn hun AML-risico's? Leer wat een lege vennootschap is, hoe ze worden gebruik...

Ethics Tue 30 May 2023

Panama Papers, Offshore Leaks en Swiss Leaks onthulden een donkere kant van financiën. Leer hoe de gegevens werden gel...

6AMLD Fri 26 February 2021
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons