Sinds 1991 past de Europese Unie regelmatig nieuwe antiwitwasrichtlijnen toe om zich aan te passen en nieuwe technieken (bv. MiCA om cryptocurrency's te reguleren) van witwassen en financiering van terrorisme te kunnen bestrijden.

Tegenwoordig worden moderne technologische diensten steeds populairder als alternatieve financiële kanalen. Sommige blijven echter buiten het bereik van de wettelijke voorschriften, die misschien niet langer legitiem zijn. Daarom is een bijgewerkt en evoluerend rechtssysteem nodig.
amld1



De meest recente richtlijn op het gebied van AML is die van 12 november 2018, toen het Europees Parlement nieuwe regels uitvaardigde om de strijd tegen het witwassen van geld te versterken door middel van de zesde EU-richtlijn (2018/1673) tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme, waarmee de AMLD van 2018 werd versterkt.

De lidstaten hadden tot 3 december 2020 de tijd om de zesde anti-witwasrichtlijn om te zetten en de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking te doen treden om aan de richtlijn te voldoen.





skycrapers.jpg




Wat is de AML of LBC regeling?
Definition

Witwasbestrijding omvat een reeks procedures, wetten en voorschriften die bedoeld zijn om praktijken aan te pakken met betrekking tot inkomsten uit illegale activiteiten.









Waarom is de goedkeuring van anti-witwasmaatregelen belangrijk voor bedrijven?

Een onderneming heeft de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat haar financiële transacties met belanghebbenden, aandeelhouders en derden niet in verband worden gebracht met onwettige handelingen. Dankzij deze praktijk kan de onderneming niet alleen de wettelijke bepalingen naleven, maar ook de verschillende aspecten van de onderneming waarderen (risico's op het gebied van reputatie, bedrijfsvoering, financiën en naleving).



Uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving

Dit is een voortdurende nieuwe uitdaging voor bankinstellingen en andere gereglementeerde ondernemingen, aangezien lokale regelgevers niet langer aarzelen om op relatief korte termijn enorme boetes en/of verplichte corrigerende maatregelen op te leggen. Financieel verlies door AML-fouten is niet langer een beperking en moet volledig worden begrepen en geïntegreerd in elke gereguleerde entiteit.

Bestrijding van het witwassen van geld is een centraal thema in de compliance. Nu de controles door lokale en Europese toezichthouders worden verscherpt, moeten financiële instellingen ervoor zorgen dat zij in al hun afdelingen voldoen aan de antiwitwaswetgeving, maar ook dat zij via hun toezicht op de regelgeving goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van de EU, OFAC, FATF en lokale toezichthouders.
De bewustwording en het tempo van de aanpassing bij nieuwe voorschriften moeten worden gewaarborgd door het beheerscomité en de verantwoordingsplicht van de leidinggevenden met een duidelijk bestuur.
User Login required

Navigating the Regulatory Maze: Where Compliance Meets Simplicity.

Be wiser

Embark on a journey beyond convoluted jargon, where compliance transforms into a strategic advantage. Subscribe now to our regulatory compliance newsletter professional service and stay steps ahead in the game. 🚀

The remainder of this article is exclusively available to our registered users!

Unveil Regulatory Insights: Your Passport to Compliance Excellence!
  • 🚀 Elevate Efficiency: Our streamlined tips ensure compliance isn't a burden, but a strategic advantage.
  • 💡 Illuminate Your Path: Navigate complex frameworks with clarity, as we spotlight the crucial intersections of business and compliance.
  • 🔒 Secure Success: Unlock a trove of expert insights, keeping you steps ahead of ever-changing regulations.

In a world where rules reign supreme, mastering compliance is an art. 🎨📜 Subscribe now and paint your success with compliant colors! 🌈🔑

Als complianceconsultants kunnen wij u op verschillende gebieden bijstaan, maar om de complianceafdeling optimaal te beheren, wordt het gebruik van een dashboardsysteem, dat onze verantwoordelijkheden dekt, een conditio sine qua non voor het succes van de afdeling.
Damian Vildosola Truche - Pideeco Network Partner
Damian Vildosola Truche Senior Consultant
1 opmerkingen
  • Pideeco country: IL
     
    Wednesday 15th of November 2023, 20:18

    Has anyone ever heard of World Wide Anti Money Laundering Association who are requiring the customer to put 20% of the funds which are being transferred into a holding wallet as POF so they can compare wallet addresses from the trading company and potential customer to the wallet address which customer puts the 20% into. If all checks out then all of the funds including the POF are returned to the customer.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Wat is de EU-richtlijn betreffende klokkenluiders? Ontdek wat een klokkenluider is en hoe hij wordt beschermd door de n...

European Commission Wed 08 May 2019

Hoe kunnen criminelen geld witwassen door middel van illegale milieuactiviteiten? Leer wat een milieucriminaliteit is en...

EU Mon 22 June 2020

Wat is BMR en hoe verandert het de benchmarks? Leer over het einde van LIBOR en Eonia, en verken de nieuwe benchmarks di...

Thu 20 February 2020

Het witwassen van geld in het voetbal is een wereldwijd probleem dat de reputatie van de sport aantast. Leer hoe het wor...

5AMLD Mon 15 May 2023
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons