In het afgelopen decennium heeft een reeks lekken van insiderbronnen licht geworpen op de complexe systemen van witwassen van geld, belastingontduiking en fraude door bepaalde landen en vermogende personen. Het grondige werk dat internationale journalisten hebben verricht door de wandaden te publiceren, heeft de financiële wereld, de AML-wereld en de fiscale regelgeving op hun grondvesten doen daveren, wat tot de ontwrichting heeft geleid van oude en corrupte structuren.

Datalekken zoals de Panama Papers, Offshore Leaks, Swiss Leaks of Paradise Papers hebben allemaal een impact gehad op onze perceptie van de financiële wereld en haar duistere kant. Hun onthullingen hebben talrijke financiële misdragingen van personen over de hele wereld blootgelegd - van politici die exorbitante winsten verbergen voor het belastingsysteem van hun land, tot beroemdheden die hun activa verbergen achter lege vennootschappen in verre landen, tot het intrinsieke web van offshore-entiteiten die verbonden zijn met machtige personen.

Tax evasion and Transparency International
Transparency International Er wordt geschat dat belastingontduiking, diefstal, corruptie, omkoping en andere illegale activiteiten de ontwikkelingslanden elk jaar 1,26 biljoen dollar kosten, of ruwweg het equivalent van de economieën van Zwitserland, Zuid-Afrika en België samen. In de Europese Unie gaat jaarlijks ongeveer 132 miljard dollar verloren aan corruptie.


De tsunami van schandalen en het ongeloof die de verschillende rapporten hebben teweeggebracht, helpen de financiële wereld opnieuw vorm te geven, waarbij de geheimzinnige systemen die de wereldeconomieën hebben verzwakt, langzaam worden weggesneden.

Financial Data Leaks Timeline



Hoe werden de financiële datalekken aan het licht gebracht?

De lekken en rapporten hadden niet kunnen bestaan zonder de hulp van dappere klokkenluiders. In 2016 lekte een persoon met het pseudoniem Joe Doe naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung 11,5 miljoen documenten met in totaal 2,6 terabyte aan gegevens die toebehoorden aan het advocatenkantoor Mossack Fonseca, waardoor het enorme financiële onrecht werd blootgelegd dat bekend zou worden als Panama Papers. In een openbare verklaring met de titelThe Revolution Will Be Digitized, Doe legde uit dat zij de documenten hadden vrijgegeven om de aandacht te vestigen op de wereldwijde financiële corruptie en de groeiende inkomensongelijkheid.

Hoewel de meeste klokkenluiders nobele bedoelingen hadden, waren er enkele uitzonderingen. In 2008 stal de voormalige HSBC Private Bank software engineer Hervé Falciani gegevens die de belastingontduikingsregeling van 100.000 klanten en 20.000 offshorebedrijven die rekeningen hadden bij HSBC. Het staat bekend als Swiss Leaks en wordt beschouwd als het grootste lek in de geschiedenis van het Zwitserse bankwezen.
HSBC and Swiss Leaks


Falciani vluchtte aanvankelijk met de gegevens naar Libanon om geld te verdienen door ze aan plaatselijke banken te verkopen en een nieuw leven te beginnen. Hij werd gevonden en gearresteerd, en toen hij na een verhoor werd vrijgelaten, vluchtte de heer Falciani naar Frankrijk, waar hij de informatie aan de Franse autoriteiten overhandigde, hetgeen tot een wereldwijd onderzoek leidde.




Hoe werden de financiële lekken gepubliceerd?

Financial data leaks and ICIJ journalists
De meeste klokkenluiders namen contact op met journalisten om de gegevens te overhandigen die zij hadden verkregen. De enorme hoeveelheid informatie kon onmogelijk worden doorgenomen door een handvol journalisten en de krant deelde hun bewijsmateriaal met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).


De ICIJ is een in de VS gevestigde non-profitorganisatie met een netwerk van 267 onderzoeksjournalisten uit meer dan 100 landen en gebieden. Zij werken ook samen met meer dan 100 media-organisaties, waaronder grote bedrijven als de New York Times, de Guardian en de BBC, maar ook kleinere regionale non-profit onderzoeksorganisaties. Het ICIJ analyseert niet alleen de datalekken, maar ook publiceert ze op hun website, waardoor de namen van de blootgestelde personen en bedrijven voor iedereen toegankelijk zijn. De informatie is ook beschikbaar in screeningfeeds die door financiële instellingen worden gebruikt.

Om het gigantische aantal documenten te kunnen doorzoeken, maken de journalisten van de ICIJ gebruik van verschillende versleutelde technologische hulpmiddelen. Het eerste daarvan is een beveiligd forum, vergelijkbaar met een gewone social media-app, waarop de journalisten hun ontdekkingen kunnen plaatsen. Het tweede is Blacklight, een databank die wordt gebruikt om te zoeken naar namen, landen en bronnen, gevolgd door het derde hulpmiddel dat bekend staat als Graph, een app die de verbanden tussen personen en bedrijven visualiseert.
ICIJ using AI and machine learning models


Onlangs is de ICIJ ook begonnen met het gebruik van een AI-model voor machinaal leren, dat in staat is om gelijksoortige documenten te vinden tussen stapels archiefstukken, zoals belastingaangiften of bedrijfsformulieren van eenzelfde onderneming.

In 2021 werd de ICIJ, samen met de Global Alliance for Tax Justice genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor het blootleggen van illegale geldstromen en het bestrijden van de circulatie van zwart geld.


De volledige lijst van financiële datalekken

Hieronder vindt u een vergelijkend overzicht van de verschillende lekken die tot dusver zijn onthuld:
Naam
Jaar
Landen
Gegevens
Wie
Wat
Samenvatting
Offshore Leaks
2013
Various
260 GB
130.000 rekeningen
Belastingfraude
Grootste actie destijds tegen internationale belastingfraude, ontmaskering van offshore rekeningen en entiteiten van personen met macht.
Lux Leaks
2014
Luxemburg
4.4 GB
340 bedrijven
Belastingontduiking
Onderzoek naar PricewaterhouseCooper en belastingontwijkingsconstructies voor hun cliënten tussen 2002 en 2010.
Swiss Leaks
2015
Switzerland
3.3 GB
100.000 particulieren en 200.000 offshorebedrijven
Belastingontduiking
Ontmaskerde een belangrijke belastingontduikingsconstructie die door HSBC via haar Zwitserse dochteronderneming werd uitgevoerd.
Panama Papers
2016
Panama
2.6 TB
214.488 offshore-bedrijven
Belastingontduiking, fraude, witwassen van geld
Ontmaskerde de talloze offshore-entiteiten die door het Panamese advocatenkantoor en de zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca waren opgericht.
Bahamas Leaks
2016
Bahamas
38 GB
175.888 lege vennootschappen
Belastingontduiking
Ontmaskerde lege vennootschappen en trusts van machtige personen die tussen 1990 en 2016 op de Bahama's zijn opgericht met het oog op belastingontwijking.
Paradise Papers
2017
Various
1.4 TB
120.000 particulieren en bedrijven
Belastingontduiking
Onthulde offshore-investeringen van beroemdheden en personen met macht van het advocatenkantoor Appleby en de zakelijke dienstverleners Estera en Asiaciti Trust.
West Africa Leaks
2018
West Africa
N/A
honderden bedrijven
Belastingontduiking en het witwassen van geld
Ontdekt hoe multinationals en internationale politici West-Afrikaanse landen gebruiken om hun activa te verbergen en belastingen te ontwijken ten koste van de armen.
Mauritius Leaks
2019
Mauritius
N/A
200.000+ bedrijven
Belastingontduiking
Onthulde hoe Mauritius een bloeiend financieel centrum en belastingparadijs was geworden voor internationale multinationale ondernemingen.
Luanda Leaks
2020
Angola
356 GB
400 bedrijven
Belastingontduiking en corruptie
Onthulde prominente Angolese zakenvrouw Isabel dos Santos' vergaarde haar rijkdom ten koste van het Angolese volk.
Pandora Papers
2021
Various
2.9 terabytes
100+ invloedrijke figuren
Belastingontduiking en corruptie
Onthulde geheime offshore-rekeningen van beroemdheden, politici, zakenlieden, enz. en overtrof de Panama Papers wat betreft hoeveelheid gegevens.
Suisse Secrets
2022
Switzerland
18.000 bankrekeningen
30.000 klanten
Belastingontduiking, corruptie, witwassen van geld
Ontmaskering van rekeningen bij Credit Suisse van criminelen die tussen 1940 en 2010 betrokken waren bij mensenhandel, corruptie, drugs, enz.


Wie is er blootgesteld in de datalekken?

Politici, staatshoofden, acteurs, musici, televisieberoemdheden, leden van koninklijke families, ondernemers en andere personen met macht werden in de verschillende lekken ontmaskerd. Hieronder volgt een korte lijst van enkele van de meest merkwaardige of bekende namen en in welk lek zij voorkwamen:

  • 1

    Formule 1-piloot Lewis Hamilton die miljoenen dollars aan belastingen op zijn luxueuze jet afschermde - Paradise Papers

  • 2

    Belgisch-Israëlische diamantmagnaat Erez Dayelot die banden heeft met bloeddiamanten, omkoperij en wapenhandel - Swiss Leaks

  • 3

    De koning van Saudi-Arabië Salman van Saudi-Arabië - Panama Papers

  • 4

    Bono, zanger van de befaamde rockgroep U2, die een Litouws winkelcentrum bezat als belastingparadijs - Paradise Papers

  • 5

    De nalatenschap van Koningin Elisabeth II die miljoenen investeerde in een offshore portefeuille met bedrijven die beschuldigd worden van roofzuchtige leningen - Paradise Papers

  • 6

    The Walt Disney Company, Skype, en Koch Industries hielden rekeningen in Luxemburg om enorme belastingaftrekken te ontvangen - LuxLeaks






Wat waren de gevolgen van de financiële lekken?

De lekken en rapporten hadden gunstige gevolgen voor de nationale en internationale wetgeving, waardoor nationale regeringen en internationale vakbonden actie ondernamen om de toestand in de financiële wereld te verbeteren. Hieronder volgt een selectie van enkele van de belangrijkste veranderingen die na de schandalen zijn doorgevoerd:

  • 1

    Speciaal Comité van de EU voor belastingregels - Naar aanleiding van LuxLeaks in 2015 heeft het Europees Parlement een speciale commissie voor belastingrulings opgericht. Na een onderzoek bij verschillende lidstaten en bedrijven introduceerde de commissie opnieuw het idee van de gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting in Europa, waardoor een Europese gemeenschappelijke belastingregeling zou ontstaan. In datzelfde jaar introduceerde de Europese Commissie ook het idee van een systeem van automatische uitwisseling van informatie over belastingrulings in de EU, bekend als het Tax Transparency Package. De bijzondere commissie is in 2016 nieuw leven ingeblazen.

  • 2

    De EU-klokkenluidersrichtlijn - de gevaren die de vele klokkenluiders liepen toen zij de diverse financiële onrechtvaardigheden aan het licht brachten, was voor de EU aanleiding om een richtlijn bescherming klokkenluiders in 2019. De richtlijn biedt harmonisatie in alle EU-lidstaten en zorgt voor meer rechtszekerheid en sterkere rechten en plichten ten aanzien van klokkenluiders in de particuliere en de openbare sector.

  • 3

    Incorporation Transparency and Law Enforcement Assistance Act - Naar aanleiding van de Panama Papers hebben leden van het Amerikaanse ministerie van Financiën, het Huis van Afgevaardigden van de staat New York en anderen een wetsvoorstel ingediend dat "ervoor moet zorgen dat personen die in de Verenigde Staten vennootschappen of vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid oprichten, de uiteindelijke begunstigden van die vennootschappen of vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid bekendmaken". Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd.

  • 4

    BVI Openbaar register van eigenaars van vennootschappen - De geheimhoudingsregels van de Britse Maagdeneilanden hebben een prominente rol gespeeld in schandalen zoals de Panama Papers, de Paradise Papers en de Offshore Leaks. In 2020 kondigde de premier en minister van Financiën van de BVI, Andrew Fahie, in het House of Assembly aan dat de regering momenteel werkt aan "een openbaar toegankelijk register van uiteindelijke begunstigden van bedrijven." Het register zal tegen 2023 worden goedgekeurd.

  • 5

    Amerikaanse wetgeving inzake belastingontduiking - In de VS hebben aanklagers het derde pleidooi aangekondigd in een belastingfraudezaak die door de Panama Papers openbaar is gemaakt, en wetgevers hebben de documenten gebruikt om hun inspanningen te ondersteunen om twee baanbrekende stukken wetgeving aan te nemen die momenteel in het Congres worden behandeld: de Stop Tax Haven Abuse Act en de People's Choice Act, een maatregel inzake stemrecht die "de moedigste democratische hervorming sinds Watergate" wordt genoemd.

Ondanks de talrijke hervormingen is er nog een lange weg te gaan.

In 2019 Transparency International UK's pledge tracker bleek dat slechts de helft van de toezeggingen op hoog niveau van meer dan 40 landen, waaronder transparantie over de uiteindelijke begunstigde eigenaar, nog moest worden uitgevoerd. Slechts 16 landen hebben een substantiële hervorming doorgevoerd na de Panama Papers.


Hoewel de internationale en lokale hervormingen gestaag maar traag vorderen, kunnen we er zeker van zijn dat lekken in de komende jaren licht zullen blijven werpen op financiële wanpraktijken.

Stefano Siggia - Pideeco Network Partner
Stefano Siggia Senior Consultant
1 opmerkingen
  • Pideeco country: IN
     
    Wednesday 16th of March 2022, 11:26

    The author of this post has undoubtedly done a great job by shaping this article on such an uncommon yet untouched topic. There are not many posts to be seen on this topic and hence whenever I came across this one, I didn’t think twice before reading it. The language of this post is extremely clear and easy to understand and this is possibly the USP of this post.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Hoe worden prepaid kaarten misbruikt voor financiële criminaliteit? Leer hoe criminelen prepaid kaarten misbruiken voo...

Know your Customer Mon 20 May 2019

Leer wat een gegevensbeschermingsautoriteit is en vind de volledige lijst van gegevensbeschermingsautoriteiten in de EU.

DPA Tue 05 September 2023

Wat is de EU-richtlijn betreffende klokkenluiders? Ontdek wat een klokkenluider is en hoe hij wordt beschermd door de n...

Money Laundering Wed 08 May 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons