De coronaviruspandemie heeft de honger versterkt om de wereldleiders aan te sporen tot consequente maatregelen ter bestrijding van de klimaatverandering. Het verlangen naar een diepgaande verandering en niet naar een "terug naar de normale" situatie is de afgelopen maanden zichtbaar geworden met de open brief die ondertekend is door 200 wetenschappers en beroemdheden en die in Le Monde gepubliceerd is. De open brief is ondertekend door 200 organisaties die 40 miljoen gezondheidswerkers vertegenwoordigen en die aan de leiders van de G20 werd gepresenteerd. Maar een radicale verandering kan alleen plaatsvinden als één van de belangrijkste oorzaken van vervuiling, ontbossing en het uitsterven van wilde dieren meer aan belang wint en zijn plaats verdient - milieumisdaden.


Milieumisdaden, ook bekend als groene misdrijven, zijn een echte wereldwijde industrie die door Interpol wordt geschat op een waarde van ongeveer 250 miljard dollar per jaar. Vaak gezien als "slachtofferloos", omdat er geen mensen bij betrokken zijn, en met meer aandacht voor de winst dan voor de schade die het veroorzaakt, wordt het in veel landen niet als een echte prioriteit gezien. Dit heeft geleid tot talrijke lakse en ontoereikende wetten om het probleem aan te pakken.
Environmental Crimes Global Value

De blinde blik op dit soort misdaden heeft een sneeuwbaleffect gecreëerd dat moeilijk te stoppen is. Geschat wordt dat de groene criminaliteit jaarlijks tussen 5 en 7% groeit, wat ongeveer 2 tot 3 keer zo snel is als de wereldeconomie.


Wat is milieucriminaliteit?

Er zijn geen internationale overeenkomsten die een duidelijke definitie geven van wat milieucriminaliteit is.

In de Verenigde Staten, titel 5, ENRD, sectie 5-11.000 van het Handboek voor Justitie, verdeelt milieudelicten in vier categorieën: milieudelicten, natuurdelicten, dierenwelzijnsdelicten en veiligheidsdelicten van werknemers.

De Europese richtlijn 2008/99/EC betreffende de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht, dat op 24 oktober 2008 is aangenomen en in december 2010 door de lidstaten van de EU is omgezet, worden in het onderstaande schema de volgende overtredingen beschreven.


Environmental Crimes and the 6AMLD



Wat is de drijvende kracht achter milieudelicten?

Er zijn drie hoofdfactoren die de drijvende kracht zijn achter milieudelicten. De eerste is de hoge winst die met dergelijke daden gepaard gaat. De meeste van de bovenstaande definities zijn zeer winstgevend voor veel bedrijven en particulieren. Misdaden in verband met wilde dieren worden geschat op ongeveer 23 miljard dollar per jaar, waardoor het de vierde meest winstgevende misdaad is, net na de illegale drugs-, mensen- en wapenhandel.

De tweede factor is de bescheiden erkenning van de genoemde overtredingen en de daaraan gekoppelde straffen. Het feit dat er in veel landen weinig besef is van dergelijke misdrijven, vergemakkelijkt en stimuleert criminelen om door te gaan met het uitvoeren van hun destructieve plannen. De risico's worden ook beschouwd als lager omdat de straffen in bepaalde landen veel lager zijn dan die van illegale drugs of mensenhandel.

Alternative medicines
User Login required

Navigating the Regulatory Maze: Where Compliance Meets Simplicity.

Embark on a journey beyond convoluted information, where compliance transforms into a strategic advantage. Click register to access our premium articles and stay steps ahead in the game. 🚀

The remainder of this article is exclusively available to our registered users!

Sign up for free to access:
  • 🚀 Premium articles: Get in-depth insights and expert analyses on trending topics.
  • 💡 First-rate content: Navigate complex frameworks with clarity using tips and regulatory guidelines.
  • 🌟 Expert insights: Unlock a trove of expert insights, keeping you steps ahead of ever-changing regulations.

Don’t stay in the dark—embrace clarity and confidence on your compliance journey ☀️ Subscribe now and get immediate access to all our premium content for free! 🎁

1 opmerkingen
  • Pideeco country: BE
     
    Wednesday 21st of April 2021, 10:54

    Such on interesting post, Thank you for compiling the financial legislation related to environmental crime.

opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Aangezien PEP's een controversieel onderwerp zijn in de banksector, is het belangrijk een verscherpt klantenonderzoe...

AML Wed 28 December 2022

Hoe kunnen financiële instellingen coronavirusgerelateerde financiële misdrijven opsporen? Leer tips en trucs om oplic...

Money Laundering Tue 21 April 2020

Wat zijn de belangrijkste EU-richtlijnen met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme? In...

Money Laundering Wed 15 March 2023

Wat zijn AML-voorschriften voor de cryptocurrency-sector? Leer waarom we regelgeving nodig hebben, wie erbij betrokken i...

AML Wed 15 February 2023
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons