In een tijdperk waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt, passen criminelen zich snel aan. Ze ontwikkelen steeds geavanceerdere methoden om kwetsbaarheden in financiële systemen uit te buiten en de grenzen van traditionele KYC-praktijken te testen. Hoe kunnen compliance-experts robuuste verdedigingsmechanismen creëren en nieuwe risico's identificeren in een steeds veranderende strijd tegen financiële criminaliteit?

Know Your Customer (KYC) wordt beschouwd als een van de belangrijkste bouwstenen van het AML-programma van een financiële instelling. De vereiste om alle klanten, gevolmachtigden, vertegenwoordigers, begunstigden en uiteindelijke begunstigden van bedrijven te identificeren, is verankerd in verschillende nationale en internationale regelgevingen, van dee AML-richtlijnen van de EU aan de 40 aanbevelingen van de FAG.

Ondanks de vele wetten hebben financiële instellingen moeite met het opzetten van effectieve KYC-programma's. In juni 2023 zal een verslag van de Europese Bankautoriteit stelde vast dat de risico's op witwassen en financiering van terrorisme in financiële instellingen niet doeltreffend worden beheerd. Een van de zwakke punten op het gebied van AML/CFT was dat financiële instellingen vaak geen doorlopende screening van klanten uitvoeren of zwakke onboardingprocedures hebben voor klanten op afstand.ngprocedures hebben voor klanten op afstand.
KYC strengthening
Laten we eens kijken wat financiële instellingen kunnen doen om hun KYC-processen te versterken en zich effectief te beschermen tegen criminele infiltratie.

Wat zijn de belangrijkste elementen van een effectief KYC-programma?

De verplichtingen van klantenonderzoek kunnen worden gevonden in 4 belangrijke stappen die zijn opgenomen in de algemene bepalingen van de meeste AML-regelgevingen:

  • 1

    Identificatie en verificatie van de klant met voldoende zekerheid.

  • 2

    Beoordeling van de kenmerken van de klant en het doel en de beoogde aard van de zakelijke relatie met een passend niveau van AML-risico.

  • 3

    Voortdurende waakzaamheid over de zakelijke relatie en activiteiten van de klant, bereikt door controles van transacties en klantprofiel.

  • 4

    Voortdurende training van medewerkers om hun kennis van KYC en alle subcategorieën die daarmee verband houden te vergroten en up-to-date te houden.


De eerste verdedigingslinie in KYC-programma's

De eerste verdedigingslinie (1LOD) in KYC-programma's is een integraal onderdeel van de effectiviteit van het programma en de naleving van de regelgeving. Frontliniemedewerkers, zoals klantenservicemedewerkers, relatiemanagers en filiaalpersoneel, fungeren als de eerste poortwachters in het klantrelatieproces.
KYC eerste verdedigingslinie
User Login required

Navigating the Regulatory Maze: Where Compliance Meets Simplicity.

Embark on a journey beyond convoluted information, where compliance transforms into a strategic advantage. Click register to access our premium articles and stay steps ahead in the game. 🚀

The remainder of this article is exclusively available to our registered users!

Sign up for free to access:
  • 🚀 Premium articles: Get in-depth insights and expert analyses on trending topics.
  • 💡 First-rate content: Navigate complex frameworks with clarity using tips and regulatory guidelines.
  • 🌟 Expert insights: Unlock a trove of expert insights, keeping you steps ahead of ever-changing regulations.

Don’t stay in the dark—embrace clarity and confidence on your compliance journey ☀️ Subscribe now and get immediate access to all our premium content for free! 🎁

Heb je hulp nodig om je KYC-processen te verbeteren? Neem contact met ons op info@pideeco.be!
Stefano Siggia - Pideeco Network Partner
Stefano Siggia Senior Consultant
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Waarom mislukken de meeste AML programma's in banken? Leer hoe compliance-cultuur, opleiding van personeel, transact...

Know your Customer Mon 15 March 2021

Een AML EWRA algehele risicobeoordeling stelt financiële instellingen in staat de ML / FT risico's waaraan zij zijn...

Audit Tue 18 June 2019

Hoe doet u zaken in Rusland? Leer meer over de verschillende soorten Russische entiteiten en hoe u KYC uitvoert op Russi...

Compliance Mon 08 January 2018

De EU-banksector is opgeschrikt door verschillende schandalen in verband met witwassen. Lees hoe het EU-verslag 2019 ov...

AML Mon 09 September 2019
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons