Het inzicht in en de beheersing van het risico door financiële instellingen, banken en entiteiten is in de loop der jaren verbeterd. Vandaag de dag zijn de belanghebbenden meer betrokken en eisen zij meer transparantie over de risico's van de onderneming en de wijze waarop deze onderneming reageert en de toekomst plant om meer kansen te benutten.

Ondernemingsbrede risicobeoordeling (EWRA) of eenvoudigweg bedrijfsrisicobeoordeling (ERA) of algemene risicobeoordeling of bedrijfsrisicobeheer (ERM) zijn allemaal termen die hetzelfde proces beschrijven: de identificatie, beoordeling en supervisie van risico's van een entiteit. Een beoordeling helpt bedrijven om hun aanpak van risicobeheer aan te passen aan de eisen van de zich ontwikkelende financiële bedrijfsnormen.


Waarom voeren financiële instellingen algemene risicobeoordelingen uit?

Het gebruik van ERM-programma's is een manier voor bedrijven om een concurrentievoordeel te behalen. Het is niet alleen op grond van een wettelijke verplichting.
Inzicht in welke gebieden van een bedrijf het meest aan risico's zijn blootgesteld, is een manier voor entiteiten om preventieve maatregelen te nemen, prioriteit te geven aan acties en hun bedrijf te beschermen tegen onvoorziene gevaren. Inzicht krijgen in de manier waarop risico's worden gesignaleerd, aangepakt en beheerd is vaak van doorslaggevend belang voor de risicoaanvaarding van de toezichthoudende functie van het hogere management en de leden van de raad van bestuur.


ERM speelt een fundamentele rol in de prioritering van de risico's (d.w.z. governance, operationeel, reputatie, strategisch, strategisch, financieel, regulerend) en kan daarom worden beschouwd als een essentiële stap in de algemene bedrijfsstrategie en de prestaties van het bedrijf. De risico-evaluatie helpt bedrijven om zakelijke kansen te grijpen in een veranderende omgeving.


EWRA en de risicogebaseerde aanpak (RBA)

Een passende risicogebaseerde benadering begint met het verwerven van een grondige en actuele kennis van de risicopositie van de instelling en een goed begrip van deze risico's. De instelling is zich bewust van de risico's die zij loopt en van de risico's die zij loopt.

Risicogebaseerde aanpak (RBA) is een essentieel onderdeel van Risk Management. RBA werd speciaal voor de risico's van het witwassen van geld (AML/CTF) in het kader van de 2012 FATF-aanbevelingen 2012:
"....de landen moeten een risicogebaseerde benadering (RBA) toepassen om ervoor te zorgen dat de maatregelen ter voorkoming of beperking van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme in verhouding staan tot de vastgestelde risico's." en was ook een belangrijk aandachtspunt bij de uitvoering van deze richtlijn de vierde Europese AML-richtlijn.
User Login required

Navigating the Regulatory Maze: Where Compliance Meets Simplicity.

Be wiser

Embark on a journey beyond convoluted jargon, where compliance transforms into a strategic advantage. Subscribe now to our regulatory compliance newsletter professional service and stay steps ahead in the game. 🚀

The remainder of this article is exclusively available to our registered users!

Unveil Regulatory Insights: Your Passport to Compliance Excellence!
  • 🚀 Elevate Efficiency: Our streamlined tips ensure compliance isn't a burden, but a strategic advantage.
  • 💡 Illuminate Your Path: Navigate complex frameworks with clarity, as we spotlight the crucial intersections of business and compliance.
  • 🔒 Secure Success: Unlock a trove of expert insights, keeping you steps ahead of ever-changing regulations.

In a world where rules reign supreme, mastering compliance is an art. 🎨📜 Subscribe now and paint your success with compliant colors! 🌈🔑

Hebben we je interesse?

Pideeco voert onafhankelijke Compliance reviews uit om financiële instellingen meer inzicht te geven in hun prestaties op het gebied van regelgeving. Wij kunnen u helpen bij uw bedrijfsrisicobeoordeling en ervoor zorgen dat alle wettelijke vereisten naar behoren worden afgedekt.
Michel Cliquet - Pideeco Network Partner
Michel Cliquet Senior Consultant
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Welke uitdagingen stelt kunstmatige intelligentie aan GDPR? Duik in de recente problemen met ChatGPT, wat de gegevensbes...

Compliance Tue 27 June 2023

Wat zijn de belangrijkste EU-richtlijnen met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme? In...

Anti Money Laundering Wed 15 March 2023

Wat is de richtlijn betalingsdiensten (PSD2)? Ontdek het advies dat de EBA in 2019 heeft gepubliceerd over sterke klant...

Compliance Tue 10 September 2019

Wat zijn de belangrijkste EU-richtlijnen met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme? In...

AML Wed 15 March 2023
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons