Bovendien ontstond door de economische ineenstorting de noodzaak om in de eerste plaats een risicobenadering te volgen. In 2000 werd in het kader van de Financial Services and Markets Act 2000 (gewijzigd bij de Financial Services Act 2012 en The Bank of England and Financial Services Act 2016), werden vier basisbeginselen ontwikkeld door het FCA: het behoud van het marktvertrouwen, het bieden van een passend niveau van bescherming aan de consument, de beperking van de mogelijkheden voor financiële criminaliteit en het bevorderen van de kennis van het publiek over het financiële stelsel. De manier om deze beginselen te bevorderen was voor FCA om zich te verbinden tot een "risicogebaseerde aanpak". In die zin heeft de FCA het ARROW-risicobeoordelingskader ontwikkeld ("Advanced Risk Response Operating FrameworkWork"). De wijzigingen zijn bedoeld om het toezicht door de Britse regelgevers en de Bank of England te vergemakkelijken.
Bent u op zoek naar meer gedetailleerde informatie over de RBA ? Volg de dienstenpagina voor meer inzichten.
RBA: een efficiënt mechanisme voor risicopreventie
RBA draagt bij aan de allocatie van bronnen en dit kan leiden tot meer winst, minder kosten en minder personeel. Aan de andere kant kan RBA complexer zijn om toe te passen dan een eenvoudige regelgebaseerde aanpak. De professionals moeten de inschatting van de risico's begrijpen en een overzicht hebben van de status van de onderneming, de positie in de markt, de manier van werken etc.
De RBA helpt financiële instellingen om hun middelen zo efficiënt mogelijk toe te wijzen, wat betekent dat de instelling in staat is om prioriteiten te stellen en zich te concentreren op essentiële risico's en preventieve maatregelen toe te passen die in verhouding staan tot de aard van de risico's. De RBA is een belangrijke factor bij de beoordeling van de risico's die zij moeten nemen. Domeinen van minder belangrijke risico's zouden lichtere maatregelen kunnen toepassen.
Deze aanpak kan de productiviteit en de winst op lange termijn van de instelling redden.
Dezelfde risico's kunnen verschillend worden beoordeeld, afhankelijk van de verschillende sectoren en het bedrijfsmodel. RBA is geschikt voor kleine bedrijven omdat het hen flexibiliteit biedt, afhankelijk van de beoordeling van de specifieke risico's. De RBA is geschikt voor kleine bedrijven omdat het hen flexibiliteit biedt, afhankelijk van de beoordeling van de specifieke risico's.
Risico's en een op regels gebaseerde aanpak: een kritische kijk op het nieuwe en oude regime
De risicobenadering is flexibeler benadering door regels, omdat deze de financiële instellingen de mogelijkheid biedt om de risico's in hun totaal in aanmerking te nemen. De op regels gebaseerde aanpak vereist dat de regels worden nageleefd, ongeacht het onderliggende risico.
Een ander voordeel van de RBA is de prioriteitstelling. De regelaanpak bevordert niet de prioritering en alle voordelen die dit voor de onderneming kan opleveren. RBA helpt bij de allocatie van bronnen en dit kan leiden tot meer winst, minder kosten en minder personeel.
Aan de andere kant kan de toepassing van RBA complexer zijn dan een eenvoudige, op regels gebaseerde aanpak. De professionals moeten de beoordeling van de risico's begrijpen en een overzicht hebben van de status van de onderneming, de positie in de markt, de manier van werken, enz..