AML boetes worden beschouwd als een sterk afschrikmiddel tegen financiële criminaliteit, maar lijken weinig meer dan symbolische tikken op de vingers voor financiële instellingen met veel geld. Waarom werken AML-boetes niet als er jaarlijks triljoenen dollars vrijelijk worden witgewassen en er onduidelijke structurele veranderingen nodig zijn om het witwassen van geld effectief te bestrijden?

Sinds de financiële crisis van 2008 hebben toezichthouders een toenemend aantal geldboetes opgelegd aan financiële instellingen voor het niet naleven van de antiwitwasregelgeving (AML). Volgens Fenergo, een financieel technologiebedrijf, hebben de autoriteiten tussen 2008 en 2022 gemiddeld 53,1 miljard dollar aan boetes opgelegd. JP Morgan Chase, UBS, Goldman Sachs, BNP Paribas, HSBC en Standard Chartered zijn de banken met de hoogste boetes.

Ondanks de aanzienlijke straffen lijken de statistieken te wijzen op een inefficiënt systeem. De Verenigde Naties schat dat criminelen tussen de 800 miljard en 2 biljoen dollar witwassen, oftewel 2% tot 5% van het totale BBP van de wereld. Toch wordt minder dan 1% in beslag genomen door de autoriteiten.
UN money laundering estimates

Laten we eens onderzoeken of AML-boetes het antwoord zijn op het terugdringen van het witwassen van geld.


Grootste AML-boetes

Beweeg de muis over de vakjes
Standard Chartered Bank AML Fine

In 2019 kreeg Standard Chartered Bank een boete van 1,1 miljard dollar voor het schenden van sanctieregels.

Binance AML Fine

In 2023 kreeg Binance een boete van $4,3 miljard voor het niet rapporteren van 100.000 SAR's over terroristische groeperingen.

JP Morgan Chase AML Fine

In 2020 kreeg JPMorgan Chase een boete van $920 miljoen voor misleidende en ongepaste handelspraktijken.

HSBC AML Fine

In 2012 kreeg HSBC Holdings een boete van 1,9 miljard dollar voor het faciliteren van witwaspraktijken en drugshandel.

Hoe wordt de doeltreffendheid van het antiwitwassysteem gemeten?

Om te begrijpen of AML-boetes nodig en efficiënt zijn om witwaspogingen te ontmoedigen, moeten we eerst meten of ze een impact hebben op het AML-systeem in het algemeen. Dit is waar de eerste horde zich aandient.

In een artikel met de titel ?Anti-money laundering: The world's least effective policy experiment? Together, we can fix it,? Dr. Ronald F. Pol, een voormalig procesadvocaat en nu juridisch bedrijfsadviseur, wijst erop dat er een gebrek is aan specifieke en meetbare doelstellingen voor misdaadvermindering en -preventie sinds het begin van het moderne AML-regime in 1990.
AML-inspanningen meten
Het gebrek aan goede maatregelen om het succes van het AML-systeem te bepalen, draagt bij aan de beperkte erkenning. Bovendien stelt Dr. Pol in zijn paper dat beleidsdoelstellingen zoals de "high-level objectives" van de FAG om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan, onvoldoende specifiek zijn en geen meetbare indicatoren hebben.

Financiële instellingen hebben opmerkelijke successen geboekt in het ontmoedigen van witwasactiviteiten. Het beoordelen van hun invloed op de algehele effectiviteit van AML-inspanningen is echter een grote uitdaging zonder vastomlijnde maatstaven, zowel op regionaal als internationaal niveau. In deze context blijft de impact van AML-boetes onzeker, aangezien het ontbreken van duidelijke succesmetingen het moeilijk maakt om de werkelijke doeltreffendheid ervan in het bijdragen aan de bredere AML-doelstellingen te evalueren.



Wat zijn de redenen dat financiële instellingen boetes krijgen voor AML-fouten?

Er zijn veel redenen waarom regelgevers hebben besloten om financiële instellingen te beboeten voor AML-falen. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Niet-naleving van wettelijke vereisten: Financiële instellingen worden vaak beboet voor het niet naleven van de AML-regelgeving, zoals het niet correct uitvoeren van klantenonderzoek of het niet indienen van SAR's.

  • Regelgevende afschrikking: Om banken te motiveren prioriteit te geven aan AML-initiatieven, robuuste systeeminvesteringen te doen en een proactieve aanpak van financiële criminaliteit te handhaven, leggen regelgevende instanties boetes op als afschrikmiddel voor banken om naleving te garanderen.

  • Handhaving van verantwoordingsplicht: Boetes herinneren banken eraan dat ze waakzaam moeten zijn bij het signaleren en waarschuwen van verdachte activiteiten.

  • Financiële criminaliteit faciliteren: Financiële instellingen worden beboet voor het faciliteren van het witwassen van geld en andere financiële misdrijven.



Zijn AML-boetes effectief?

Aangezien er geen meetgegevens zijn om te bepalen of AML-boetes invloed hebben op het succes van het AML-systeem om het witwassen van geld tegen te gaan, richten we ons op de informatie die wel beschikbaar is.
Impact of AML efforts
Als we kijken naar het vorige deel en de voorbeelden in de kaarten hierboven, zien we dat de meeste AML-boetes niet worden gegeven voor specifieke gevallen van witwassen, maar voor het niet implementeren van een voorschrift of beleid. De impact van dergelijke boetes lijkt minimaal te zijn.
In een artikel uit 2023 in de Financial Times, Dennis Kelleher, hoofd van de in Washington gevestigde financiële hervormingsgroep Better Markets, stelt dat "het niet uitmaakt hoe hoog de boetes zijn, ze straffen niet en schrikken niet af". Hij is van mening dat boetes maar een fractie zijn van de inkomsten van een bank.

Dit kan waar zijn, vooral voor grotere banken, maar AML-boetes brengen kosten met zich mee. De eerste is reputatieverlies en negatieve aandacht in de media. De tweede is het vele werk en de tijdrovende risicobeperkende plannen die deze financiële instellingen moeten opstellen, waaronder het uitvoeren van ondernemingsbrede risicobeoordelingen (EWRA), terugkijken en investeren in zowel menselijke als technologische middelen.
AML lookback

Maar verbetert het geven van een tik op de vingers aan deze banken en het verhogen van hun nalevingslasten de status van het AML-systeem in het algemeen? Vanuit het oogpunt van inbeslagname lijkt het van niet. Er is ook het probleem van recidive, oftewel recidive door grote financiële instellingen die de AML-regels vaak aan hun laars lappen. Huw McCartney, een professor aan de Universiteit van Birmingham, stelt in het artikel in de Financial Times dat de saneringsplannen die financiële instellingen hebben opgesteld na een boete "vrij slecht worden gehandhaafd en gecontroleerd, zowel binnen het bedrijf als door de regelgevers zelf".



Maakt de ineffectiviteit van AML-sancties deel uit van een groter probleem?

De ineffectiviteit van AML-sancties maakt deel uit van een groter probleem dat het hele AML-systeem omvat. Hun beperkte succes kan worden toegeschreven aan:

  • Vage wetten en regels: veel AML-wet- en regelgeving is vaak vaag en onderhevig aan interpretatie, waardoor het voor financiële instellingen moeilijk is om de kennis te vergaren om de procedures correct te implementeren.

  • Inefficiënt beleid: De vaagheid van de regelgeving en de hiaten in de kennis van compliance professionals kunnen leiden tot inefficiënt beleid, wat op zijn beurt leemtes creëert in de compliance programma's van financiële instellingen.

  • Weinig tot geen verantwoording: de persoon of personen achter de financiële instellingen die de AML-regelgeving hebben genegeerd of overtreden, blijven vaak ongestraft of met kleine gevolgen. Dit geldt ook voor het senior management en/of de bestuursleden van de bank.

  • Het sussen van regelgevers: De meeste financiële instellingen implementeren AML-regels om toezichthouders tevreden te stellen, maar niet om witwaspraktijken te voorkomen. Deze banken vervallen in een afvinkmentaliteit die weinig bijdraagt aan de verbetering van het AML-systeem, omdat hun enige zorg is om geen boete te krijgen.

  • Beperkingen in middelen: Sommige financiële instellingen, vooral de kleinere, kunnen te kampen hebben met een gebrek aan middelen dat hun vermogen om te investeren in uitgebreide AML nalevingsprogramma's beperkt. Dit kan resulteren in een gebrek aan adequate training, technologie of personeel om witwaspraktijken effectief te bestrijden.



Alles samenbrengen

De wereld van AML-boetes is verre van eenvoudig. Hoewel toezichthouders in de loop der jaren aanzienlijke boetes hebben opgelegd aan financiële instellingen, blijft de impact op het AML-systeem in bredere zin onzeker door het ontbreken van duidelijke succescijfers.
De meeste AML-boetes worden niet opgelegd voor specifieke gevallen van witwassen, maar eerder voor niet-naleving van de regelgeving of beleidsfouten. De ineffectiviteit van AML-sancties is een symptoom van een groter probleem binnen het AML-systeem zelf.
AML fines problem
Wat moet er gebeuren om de doeltreffendheid van AML-boetes te verbeteren?
Lees ook het tweede deel van dit artikel, getiteld "Wat kan er gedaan worden om de efficiëntie van AML-boetes te verbeteren?" via deze link
Stefano Siggia - Pideeco Network Partner
Stefano Siggia Senior Consultant
0 opmerkingen
opmerkingen toevoegen

Gerelateerde artikelen

Leer hoe normen voor corporate governance en mechanismen voor goede praktijken de langetermijnbelangen van een ondernemi...

Financial firms Sat 27 May 2017

Waarom nemen de compliancekosten toe? Leer wat compliancekosten inhouden en hoe ze na de economische crisis de pan uit ...

Due Diligence Mon 02 December 2019

Hoe worden ESG-activa misbruikt voor greenwashing? Leer wat greenwashing is, hoe beschuldigingen bedrijven beïnvloeden,...

Compliance Thu 27 April 2023
Deskundigen op het gebied van risicobeheer en compliance met de regelgeving

Pideeco is een adviesbureau dat juridische diensten, zakelijke oplossingen, operationele assistentie en educatief materiaal biedt voor professionals in de financiële sector.

We zijn gevestigd in Brussel en zijn gespecialiseerd in diensten voor het naleven van wettelijke risico's in de eurozone.

Pideeco combineert professionele kennis van regelgeving en technische expertise om het bedrijfsreputationele en operationele risico te beschermen. Onze unieke klantgerichte aanpak helpt ons bij het bouwen van strategische en legitieme kostenefficiënte oplossingen.

Als u met ons als team werkt, betekent dit dat u complementaire mensen kunt bereiken, wat out-of-the-box denken en innovatieve visie.

Our Network Leer meer over ons